Ο Δήμαρχος Αρταίων στο Συνέδριο με θέμα «Δίκτυο Πόλεων – Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της»

Στο συνέδριο με θέμα «Δίκτυο πόλεων – Κόρινθος και αρχαίες αποικίες» συμμετείχε ο δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, εκπροσωπώντας την πόλη μας η οποία σηματοδοτεί την Αρχαία Αμβρακία, μία από τις σημαντικότερες αποικίες της Κορίνθου κατά τους αρχαίους χρόνους. Μαζί του βρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Χαρακλιάς.
Ο οικοδεσπότης – Δήμαρχος Κορινθίων – κ. Νίκος Σταυρέλης κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου και στον χαιρετισμό του τόνισε την αξία της πολιτιστικής ταυτότητας των πόλεων που απαρτίζουν τις αρχαίες αποικίες της Κορίνθου και την αναπτυξιακή προοπτική του δικτύου μεταξύ τους.

Στην κύρια ομιλία, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χρήστος Δήμας παρουσίασε τα οφέλη από την πολιτιστική διπλωματία και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα δίκτυα, αλλά και τις σταθερές βάσεις συνεργασίας που θα δημιουργήσουν.
Ο κ. Σιαφάκας στην ομιλία του τόνισε ότι : «Η σύνδεση των πόλεων Άρτας και Κορίνθου πέρα από την ανάδειξη του πλούτου της ιστορίας τους, επιδιώκει ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος, στο οποίο η πλούσια κληρονομιά και το πολιτιστικό πνεύμα να ανθίσουν και να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας. Μέσω αυτής της σύνδεσης, εμπνέονται έργα καινοτομίας, αναδεικνύονται πολύτιμα στοιχεία που ξεπερνούν το χρόνο και ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανθρώπινη γνώση και την πολιτιστική κληρονομιά».

Τις υπόλοιπες πόλεις – αποικίες εκπροσώπησαν: ο Δήμαρχος Palazzolo Acreide κ. Salvatore Gallo (Σικελία Ιταλίας) , η Αντιδήμαρχος Fier Αλβανίας κ. Adela Hysenaj (Αλβανία), ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κερκυραίων κ. Ξενοφών Αλαμάνος (Κέρκυρα), ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Ξενοφών Βεργίνης (Λευκάδα) και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ακτίου-Βόνιτσας κ. Άγγελος Φερεντίνος (Βόνιτσα).

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συζήτηση-στρογγυλή τράπεζα, συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης των πόλεων και εγκρίθηκε από τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών των πόλεων, το ψήφισμα για τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων, που θα κινηθεί στους άξονες του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της ανάπτυξης.