Ο Δήμος Ζίτσας τίμησε το Σάββα Σιάτρα με εκδήλωση στη Ζίτσα

Έναν από τους πρεσβευτές του Ηπειρώτικου τραγουδιού, το Σάββα Σιάτρα τίμησε με εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με τον τοπικό  Πολιτιστικό Σύλλογο στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Ζίτσας το βράδυ της Τετάρτης (22/08/2018). Ο Σάββας Σιάτρας και συνάδελφοί του, τραγουδιστές και μουσικοί που ήρθαν στην εκδήλωση για να τον τιμήσουν με την παρουσία τους, χάρισαν στους παρευρισκόμενους μια βραδιά αυθεντικής δημοτικής μουσικής.

«Η αποψινή εκδήλωση είναι πράγματι ξεχωριστή και έρχεται να σφραγίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι, να τιμήσουμε τους μουσικούς και ερμηνευτές που κατάγονται από το Δήμο Ζίτσας και υπηρέτησαν πιστά τη δημοτική μας παράδοση», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος ενώ αναφερόμενος στον τιμώμενο υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο Σάββας Σιάτρας είναι από τους γνησιότερους εκπροσώπους του Ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού, το οποίο υπηρετεί επί πέντε δεκαετίες, με πίστη και αφοσίωση. Απλός, αληθινός, χωρίς επιτήδευση, με ειλικρίνεια, ερμηνεύει τραγούδια που αποτελούν «καθρέφτες» της ζωής και της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, δημιουργίες διαχρονικές, που φέρουν τη σφραγίδα της ηπειρώτικης ψυχής. Πρόκειται για ένα μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος ξέρει να διαφυλάττει την υπέροχη μουσική μας παράδοση,  να την ταξιδεύει και να τη μεταλαμπαδεύει, στους απανταχού ξενιτεμένους Έλληνες. Καλλιτέχνες σαν το Σάββα Σιάτρα  κρατάνε ψηλά τον πολιτισμό, τον ελληνισμό, τη δύναμη της ίδιας μας της ψυχής και  εμείς είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό».

Από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη παίρνοντας το λόγο είπε: «Ο φόρος τιμής που αποδίδουμε με την αποψινή εκδήλωση είναι η ελάχιστη ένδειξη της αγάπης μας στο Σάββα Σιάτρα για την καθοριστική συμβολή του στο να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά τα μηνύματα της δημοτικής μας  παράδοσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εμφανώς συγκινημένος ο τραγουδιστής παρέλαβε από το Δήμαρχο την τιμητική πλακέτα και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας για την πρωτοβουλία τους αλλά και τους παρευρισκόμενους  που τον τιμούν με την παρουσία τους. «Έλαβα πάσης φύσεως επαίνους και βραβεία, είπε, όταν όμως παίρνεις αυτό τον έπαινο στη γενέθλια γη, σε τούτο τον τόπο και με τούτο τον κόσμο περιποιεί ύψιστη τιμή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας Αγγελική Καραμπίνα, εκ μέρους της Ηπειρώτικης Αποδημίας στην Αμερική ο  Παύλος Κοτρώτσιος. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην ανεκτίμητη και διαχρονική προσφορά του Σάββα Σιάτρα στη διάδοση και διάσωση του αυθεντικού δημοτικού τραγουδιού ανά τον κόσμο και εξήραν την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας να τον τιμήσει.

Τη μουσική διαδρομή του τραγουδιστή και στοιχεία από τη ζωή του παρουσίασε με το δικό του μοναδικό και γλαφυρό τρόπο ο εκπαιδευτικός- συγγραφέας Γιώργος Σιμιτζής.

Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Ζίτσας ο Σάββας Σιάτρας και οι συνάδελφοί του τραγουδιστές Κώστας Τζίμας, Μάκης Κιάμος, Παγώνα Χαλκιά,  Λευτέρης Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μιχόπουλος, Έλλη Κοσμά και Κώστας Μήτσης, υπό τους ήχους των δεξιοτεχνών του κλαρίνου Ναπολέοντα Δάμου, Σταύρου Καψάλη Δημήτρη Ζιάγκα και Τάσου Χούσου καθώς και του Φώτη Καραμπά στο βιολί, του Βασίλη  Χαλιάσου  στο λαούτο, του Κώστα Σιάτρα και του Χρήστου Χούσου στο ντέφι, ερμήνευσαν δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια.

Η βραδιά έκλεισε με χορούς που παρουσίασαν τα μέλη  των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Ζίτσας, του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας, της Αδελφότητας Αετόπετρας και του Δήμου  Δρόπολης  το οποίο συνοδευόταν από το Δήμαρχο Αχιλλέα Ντέτσικα και τον πρώην Υπουργό Σπύρο Ξέρα .