Ο Πούτιν είπε «ναι» για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Πρόθυμος για συνομιλίες σε ηγετικό επίπεδο με την Ουκρανία δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφώνημά του με τον Σι Τζινπίνγκ, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV ο Πούτιν είπε στον Κινέζο πρόεδρο: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνόησαν επί μακρόν τις λογικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επανειλημμένα υπαναχώρησαν στις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν την προς Ανατολάς στρατιωτική τους ανάπτυξη προκαλώντας την στρατηγική κόκκινη γραμμή της Ρωσίας.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία. Το ίδιο δίκτυο ανέφερε ότι Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Πούτιν ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω διαλόγου.

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε καλέσει τον Ρώσο ομόλογό του σε διαπραγμάτευση . «Θέλω να αποτανθώ για άλλη μια φορά στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο των ανθρώπων», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δημοσιεύτηκε στο δίκτυό του στο Telegram. «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι απλά μία εισβολή, αλλά η αρχή ενός πολέμου κατά της Ευρώπης» επεσήμανε ο Oυκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του συμβούλου του, Μιχάιλο Ποντόλιακ, προς τη Μόσχα, όπου διακήρυττε την προθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. «Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».Ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά. <p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-poytin-eipe-nai-gia-diapragmateyseis-me-tin-oykrania-epelaynoyn-oi-rosoi-sto-kiebo”>Ο Πούτιν είπε «ναι» για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία –200 ρωσικά ελικόπτερα κατέλαβαν αεροδρόμιο στο Κίεβο – iefimerida.gr</a></p>