Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού: Καταδίκη της δολοφονίας Κατσίφα

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όλοι οι απανταχού Ηπειρώτες καταδικάζουμε την εν ψυχρώ δολοφονία ενός έλληνα, από την αλβανική αστυνομία στη Βόρεια Ήπειρο, την Κυριακή 28/10/2018 και καλούμε για διεθνούς εποπτευόμενη έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες του θανάτου του.

O Κωνσταντίνος Κατσιφάς, 35 ετών, ύψωσε μια ελληνική σημαία σε ένα νεκροταφείο που φυλάσσονται οστά των Ελλήνων στρατιωτών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο χωριό Βουλιαράτη, καθώς όπως κάθε χρόνο γιορτάζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα την ηρωική αντίσταση της Ελλάδας στην εισβολή των φασιστικών δυνάμεων της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Όταν η Αλβανική αστυνομία προχώρησε στην υποστύλωσή της, τότε ο Κωνσταντίνος πυροβόλησε στον αέρα με καλάζνικοφ και κατέφυγε στους κοντινούς λόφους.

Οι αλβανικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με ένα ελικόπτερο και πάνω από εκατό αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων «χτένισαν» τους λόφους για τον Κατσίφα. Ισχυρίζονται ότι όταν τον εντόπισαν και του ζήτησαν να παραδοθεί, πυροβόλησε προς αυτούς, και τότε τον σκότωσαν.

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία οφείλει να προστατεύεται σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Διεθνή Κοινότητα να λάβουν θέση.