Παιδικοί σταθμοί: Αυτό είναι το σχέδιο της ΕΕΤΑΑ -Τα δικαιολογητικά

Να έχουν ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου όλες οι διαδικασίες ώστε οι ωφελούμενες να έχουν το χρονικό περιθώριο να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που επιθυμούν, είναι το στοίχημα της ΕΕΤΑΑ για την σχολική χρονιά 2017-18. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στόχος είναι όχι μόνο μέσω και της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, να μείνουν ελάχιστα παιδιά εκτός παιδικών σταθμών αλλά και οι γονείς να έχουν την άνεση χρόνου να αναζητήσουν τη δομή που τους εξυπηρετεί.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι που οι διαδικασίες, όπως κάθε χρόνο είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου (δηλαδή, δύο μήνες αργότερα από τον φετινό σχεδιασμό), λόγω της αλλαγής τρόπου της χρηματοδότησης, σύμφωνα με καταγγελίες που είχαν γίνει στην aftodioikisi.gr, σε πολλές περιοχές  δόθηκαν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις και το αντίθετο. Ως αποτέλεσμα υπήρχαν ωφελούμενες που δεν μπορούσαν να βρουν δομή που να μπορεί να τις εξυπηρετήσει, αλλά και πολλές κενές θέσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες. Γι’ αυτό και είχε ζητηθεί η ανακατανομή των voucher σε γονείς που έπονται σε μοριοδότηση βάσει των κενών θέσεων στην περιοχή τους.

Για το λόγο αυτό για φέτος έχει ζητηθεί να υποβληθούν εγκαίρως (έως την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου) οι δηλώσεις συμμετοχής όλων των δομών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε η ΕΕΤΑΑ να έχει καθαρή εικόνα για τις θέσεις ανά περιοχή.

Ο στόχος για τον αριθμό των ωεφλούμενων

Να σημειωθεί ότι πέρυσι μέσω του Προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”είχαν εισαχθεί περί τα 90.000 παιδιά, ικανοποιώντας μεγάλο μέρος από τις πάνω από 120.000 αιτήσεις. Φέτος, στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές προβλέπεται αύξηση κατά 50% των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0-4) που θα μπορούν δωρεάν να εγγραφούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τις θέσεις το 2019 οι θέσεις αυξάνονται σε 120.000 και το 2020 σε 135.000. Μάλιστα,  για την κάλυψη των αιτήσεων δημιουργούνται 1.200 νέες μονάδες το 2019 και 600 νέες μονάδες το 2020, επιπλέον των 2.800 μονάδων που λειτουργούν σήμερα, με την κάθε μονάδα να φιλοξενεί μέχρι 25 παιδιά.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ την περασμένη Παρασκευή, ενόψει της δημοσίευσης της νέας Πρόσκλησης, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr) εντός του Μαίου, οι αιτούσες που ενδιαφέρονται να λάβουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) θα πρέπει:

  • Να έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016, που αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2016 (από 1/1/2016 έως 31/12/2016) και να έχει εκδοθεί η Πράξη Προσδιορισμού Φόρου, προκειμένου να υπολογισθούν τα εισοδήματα.
  • Να γνωρίζουν τον προσωπικό τους ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών για τα οποία θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση

Τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη δράση, θα περιγράφονται αναλυτικά στην Πρόσκληση.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση ΕΔΩ

Η πρόσκληση προς τους φορείς – δομές ΕΔΩ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΔΩ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΕΔΩ