Παιδικοί σταθμοί: Όλες οι λεπτομέρειες για τις εγγραφές

Από την 1η έως τις 18 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η προκήρυξη για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και τη λειτουργία των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ για το σχολικό έτος 2016-2017.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών και της ΕΕΤΑΑ που παραδοσιακά διαχειρίζεται το πρόγραμμα οι πίνακες με τους τελικούς δικαιούχους αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα έως τις 5 Αυγούστου. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, έως τις 25 Ιουλίου θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ στην οποία θα αποτυπώνονται οι διαδικασίες και οι αλλαγές που θα υπάρξουν φέτος στο πρόγραμμα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση γονέων, παιδιών αλλά και των παιδικών σταθμών.
Οι βασικές αλλαγές

*Η πρώτη και βασική αλλαγή αφορά ότι το voucher θα δίνεται κατευθείαν στον ωφελούμενο και όχι, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, στον παιδικό σταθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γονέας θα μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό επιθυμεί με τον οποίο θα υπογράφει ιδιωτικό συμφωνητικό. Σημειωτέον, όμως ότι οι παιδικοί σταθμοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από την ΕΕΤΑ και όχι από τον ωεφελούμενο.

*Η ΕΕΤΑΑ προς διευκόλυνση των γονιών, θα συνεχίσει να κάνει σύζευξη μεταξύ του ωφελούμενου και του παιδικού σταθμού ωστόσο αυτή θα είναι άτυπη και σε καμία περίπτωση δεν θα υποχρέωνει τον δικαιούχο να επιλέξει τη συγκεκριμένη δομή.

*Με τροπολογία που θα ψηφισθεί το επόμενο διάστημα δεν θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από τους παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Αυτό γίνεται γιατί σε πολλές από τις δομές οφείλονται χρήματα από το κράτος με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μην είναι «ενήμεροι» φορολογικά και ασφαλιστικά.

*Οι δομές, πλέον, συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση

*Σε περίπτωση που ωφελούμενος αλλάξει δομή μετά τις αρχές του μήνα, τότε θα εξοφλείται ολόκληρο το ποσό για τον τρέχοντα μήνα, ώστε η η συγκεκριμένη δομή να έχει τη δυνατότητα αναπλήρωσης της θέσης.

*Ο αριθμός των 80.000 προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα παραμείνει και φέτος ωστόσο θα μειωθεί το ποσό του voucher κατά 5%. Να σημειωθεί ότι για την επόμενη χρονιά έχουν διασφαλιστεί 175 εκατ. €. Το παραπάνω είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΕΣΠΑ μειώνεται από 120 εκατ. σε 93 εκατ. €, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η εθνική συμμετοχή από 57 εκατ. € σε 82 εκατ. €.