Πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την Επιληψία

Μια συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες «Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά!» είναι το σύνθημα της φετινής πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας(Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, όπως έχει οριστεί η 13η Φεβρουαρίου 2023.
Πρόκειται για μια συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τουςπολίτες.
Το βράδυ της Δευτέρας, 13ης Φεβρουαρίου 2023, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, το σιντριβάνι της Ομόνοιας θα φωταγωγηθεί συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.
Παράλληλα, στην Πλατεία Ομονοίας θα φωταγωγηθεί το γλυπτό «Πεντάκυκλο», με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γεωργίου Ζογγολόπουλου».
Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ίδιου Ιδρύματος και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το διάσημο γλυπτό «Ομπρέλες» που κοσμεί τη νέα Παραλία, θα φωτιστεί σε μωβ απόχρωση.
Στη δράση συμμετέχουν 17 ακόμη Δήμοι της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα και στέλνοντας μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Ειδικότερα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα φωταγωγήσει το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, ο Δήμος Πειραιά το Πέτρινο Ρολόι στο Πασαλιμάνι, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου το κτίριο-σύμβολο «Φλοίσβος», ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού το γλυπτό «Ομπρέλες»στην είσοδο του Δήμου (σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου»), ο Δήμος Πατρέων το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Θέατρου «Απόλλων», ο Δήμος Χανίων τον Αιγυπτιακό Φάρο (σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο) και το κτίριο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στο Ενετικό Λιμάνι, ο Δήμος Ηρακλείου το κεντρικό Δημαρχείο που βρίσκεται στην Ενετική Λότζια, ο Δήμος Ρεθύμνης το Δημαρχιακό Μέγαρο Ρεθύμνης, ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης το επιβλητικό Δημαρχείο Σύρου, ο Δήμος Κεντρικής Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας
Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων το Παλιό Δημαρχείο ΣανΤζιάκομο (San Giacomo), ο Δήμος Χαλκιδέων το Μέγαρο Κότσικα(δημαρχιακό μέγαρο Χαλκίδας), ο Δήμος Τρικκαίων την ΚεντρικήΓέφυρα Τρικάλων – Πεζογέφυρα Ληθαίου και σε συνεργασία με τοΊδρυμα «Γεωργίου Ζογγολόπουλου» το γλυπτό «Ομπρέλα» στονκεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπιού, ο Δήμος Λαρισαίων το ΔημοτικόΩδείο Λάρισας, ο Δήμος Σερρών το Δημαρχείο Σερρών, ο ΔήμοςΑγρινίου το ιστορικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Δήμος Ναυπλιέων το Δημοτικό Κατάστημα Ναυπλιέων και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, το Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου».
Στην πανελλήνια αυτή δράση καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι πολίτες. Μέσω facebook, twitter και instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψίανα αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.
Εξάλλου, η επιληψία είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, που, από μόνη της, αν δεν υπάρχουν άλλες διαταραχές, δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Η πανελλήνια δράση υποστηρίζεται από τις εταιρείες: Arriani Pharmaceuticals www.arriani.grInnovis Pharma www.innovispharma.gr Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της ΕπιληψίαςΕλληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας