Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά μονοπάτια

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη δράση του προγράμματος «Πεζοπορικές διαδρομές σε παλιά μονοπάτια», που υλοποιεί η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα πλαίσια των αθλητικών της δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων.

 

Η πεζοπορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα με αφετηρία τη Βίτσα, ενδιάμεση στάση στο Κουκούλι και τερματισμό τους Κήπους. Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα σε βελανιδιές, σε μονοπάτια και γεφύρια που ένωναν στο παρελθόν τα χωριά αυτά, ξεκινώντας από τη σκάλα Βίτσας, περνώντας το γεφύρι του Μίσιου, ανηφορίζοντας για το Κουκούλι και στη συνέχεια, ακολουθώντας τη σκάλα για τους Κήπους, περνώντας το γεφύρι του Λαζαρίδη, συνέχεια της πορείας προς το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή «Καλογερικό» και ολοκλήρωση μέσω του γεφυριού του Μύλου στους Κήπους.

 

Στο Κουκούλι οι φοιτητές επισκέφθηκαν το σπίτι «Μουσείο» του δασκάλου Λαζαρίδη, όπου με την πολύ καλή ξενάγηση της κ. Τσουμάνη ενημερώθηκαν για την ιστορία της περιοχής, για την οργάνωση του εσωτερικού χώρου ενός ζαγορίσιου σπιτιού και μέσα από αυτό για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, για τα φυτά του Ζαγορίου των οποίων ο δάσκαλος Λαζαρίδης ήταν συλλέκτης και υπάρχει μια τεράστια συλλογή, για τους βικογιατρούς, για τους ηπειρώτες ευεργέτες, για τις ασχολίες των ανθρώπων και γενικότερα για την οργάνωση της κοινωνίας τους μέχρι το πρόσφατο παρελθόν.