Παρατείνεται το κυνήγι του αγριογούρουνου

Παρατείνεται μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η ισχύς της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων.

Η παράταση για το κυνήγι αγριόχοιρων δόθηκε «τόσο λόγω επαπειλούμενων ζημιών στην αγροτική παραγωγή όσο και για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε κτηνοτροφικές μονάδες», όπως επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην εγκύκλιο τονίζεται επίσης η παράταση κρίθηκε απαραίτητη καθώς «παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Σχετικά με τις περιπτώσεις παρουσίας αγριογούρουνων εντός των κατοικημένων περιοχών και πλησίον του οδικού δικτύου στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών με τις Περιφέρειες, τους Ο.Τ.Α, την Ελληνική Αστυνομία και τις λοιπές κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να λάβουν μέτρα όπως η απαγόρευση λήψης τροφής, η η τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμάτων στις περιοχές που παρατηρούνται συχνές αλληλεπιδράσεις, η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων κ.α.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/egkyklios-parateinetai-kynigi-agriogoyroynoy-metra-poleis