Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο “Ernst Bloch, ο αθεϊσμός στον χριστιανισμό”

Το Ίδρυμα Άρτος Ζωής και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων: Θρησκεία, ηθική, πολιτική Θρησκεία και Ουτοπία διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ernst Bloch, Ο αθεϊσμός στον χριστιανισμό. Για τη θρησκεία της Εξόδου και της Βασιλείας (Άρτος Ζωής, 2019)

Ομιλητές:
Σάββας Μιχαήλ, ιατρός, συγγραφέας
Γιώργος Σαγκριώτης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του ιδρύματος “Άρτος Ζωής”.

Παρουσίαση
Ο αθεϊσμός στον χριστιανισμό συμπυκνώνει τη φιλοσοφική σκέψη του Ερνστ Μπλοχ για το φαινόμενο της θρησκείας γενικά και για το Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό ειδικότερα. Για τον Μπλοχ, η θρησκεία δεν ανήκει στο παλαιοντολογικό μουσείο της ιστορίας, αλλά αποτελεί, ιδίως στη βιβλική εκδοχή της, έργο της θεμελιώδους υπερβατικής ορμής του ανθρώπου, ο οποίος δημιουργεί ουτοπικές προβολές προς το μέλλον, προς αυτό που δεν έχει έρθει ακόμη. Ο υλισμός δίχως υπερβατικότητα είναι τυφλός, η υπερβατικότητα δίχως ύλη είναι ανάπηρη. Ο συγγραφέας ανατρέχει σε πλήθος βιβλικών, θεολογικών, φιλοσοφικών και λογοτεχνικών κειμένων για να φωτίσει και να στηρίξει τη θέση του. Η φιλοσοφία της ελπίδας του Μπλοχ συναντά τη θεολογία της ελπίδας της βιβλικής σκέψης, τη μυστική θεολογία αλλά και τη νεότερη δυτική θεολογία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ερνστ Μπλοχ (Ernst Simon Bloch, 8 Ιουλίου 1885 – 4 Αυγούστου 1977)

Ο Ερνστ Μπλοχ ήταν Γερμανός μαρξιστής φιλόσοφος.
O Μπλοχ γεννήθηκε στο Λούντβιχσχαφεν. Ήταν γιος σιδηροδρομικού υπαλλήλου και από το 1905 έως το 1908 σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ. Από το 1908 έως το 1911 έζησε στο Βερολίνο. Η φιλία του με τον Γκέοργκ Λούκατς τον οδήγησε στη Χαϊδελβέργη. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο πηγαίνει να ζήσει μετανάστης στην Ελβετία. Το 1938, μεταναστεύει τελικά στις ΗΠΑ. Ο Μπλοχ επέστρεψε στην Λειψία το 1949 και ανέλαβε την έδρα της φιλοσοφίας στο εκεί πανεπιστήμιο. Όταν χτίστηκε το τείχος του Βερολίνου, το 1961, δεν επέστρεψε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά πήγε στη Δυτική Γερμανία, όπου έγινε επισκέπτης καθηγητής στο Τύμπινγκεν. Πέθανε εκεί το 1977.