Παρουσίαση της μελέτης για την προστασία του Αώου

Την Πέμπτη 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, παρουσίαση της μελέτης της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος (International Union for Conservation of Environment/IUCN) με θέμα “Vjosa River valley-protection study based on IUCN protected area standards”. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον κ. Andrej Sovinc, Αντιπρόεδρο για την Ευρώπη της Παγκόσμιας Επιτροπής για τις Προστατευόμενες Περιοχές (WCPA) της IUCN, στο πλαίσιο του έργου “Saving Europe’s last free-flowing wild river –Vjosa/Aoos” και παρουσιάστηκε απο την κ. Alexandra Nikodinovic.

Σύμφωνα με την IUCN, η κοιλάδα του ποταμού Αώου/Vjosa περιλαμβάνεται στον κατάλογο του προσχεδίου της απόφασης έγκρισης των προστατευόμενων περιοχών της Αλβανίας, ενώ προτείνεται να χαρακτηριστεί «Μνημείο της Φύσης και Wild River National Park». Η εν λόγω περιοχή προβλέπεται να έχει έκταση από τα ελληνικά σύνορα έως την Αδριατική Θάλασσα, με την προτεινόμενη προστατευόμενη περιοχή, να περιλαμβάνει μόνο τον κύριο ποταμό ή να καλύπτει ολόκληρο τον ποταμό Αώο / Vjosa και όλους τους μεγάλους παραπόταμους του.

Από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Κόνιτσας, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και οι περιβαλλοντικές εταιρίες «Ήπειρος Περιβαλλοντική και Medina». Από την αλβανική πλευρά το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος και η Εθνική Υπηρεσία Προστατευόμενων Περιοχών (NAPA).

Ο Δήμος Κόνιτσας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» για τον όλο προαναφερόμενο σχεδιασμό, καθώς και με την πρεσβεία μας στα Τίρανα. Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» έχει συντάξει από το 2009 την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την καινούρια προστατευόμενη περιοχή με τον τίτλο «Γράμμος-Κόνιτσα-Πωγώνι» ενώ ο Δήμος Κόνιτσας από το 2012 έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Δήμο Πρεμετής και από το 2014 είναι σε εφαρμογή το ΓΠΣ σε τμήμα αυτού έκτασης 172.000 στρεμμάτων.
Οι προτάσεις του Δήμου Κόνιτσας κατατέθηκαν και εγγράφως και τονίστηκε το ενδιαφέρον του Δήμου μας για τη δημιουργία μιας διακρατικής προστατευόμενης περιοχής, παγκοσμίως διακριτής, με επίκεντρο τον Αώο ποταμό καθώς τα οφέλη που θα προκύψουν για την περιοχή μας θα είναι
πολλαπλά σε πολλούς τομείς ανάπτυξης.