ΠΕΑΚI: Διεκδικεί 1,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου

Μετά από 7 απαιτητικούς μήνες, το ΠΕΑΚΙ, κατάφερε να είναι το μοναδικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της χώρας και ο μοναδικός φορέας της ΓΓΑ, που υπέβαλλε επιτυχώς πρόταση συνολικού προϋπολογισμού 1.460.395,70 ευρώ + ΦΠΑ προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και στην πρόσκληση με τίτλο: «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων ? Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις».

Η πρόταση αφορά «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΕΑΚΙ)» και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ.
Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες και εμπόδια σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας της πρότασης, το ΠΕΑΚΙ κατόρθωσε πέραν της υποβολής ενός πλήρους και ώριμου μελετητικά φακέλου (τεύχη δημοπράτησης), να είναι σε θέση να παραδώσει εγκαταστάσεις πλήρως κανονιστικά εναρμονισμένες στο αθλητικό κοινό της Ηπείρου.
Το ΠΕΑΚΙ, ένας ενεργοβόρος φορέας, φιλοδοξεί μέσα από την παρέμβαση να εξοικονομήσει μέχρι και 250.000 ευρώ ετησίως, τη στιγμή που η ετήσια κρατική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τις 660.000 ευρώ (το 2015 ήταν 480.000 ευρώ ).
Η παρέμβαση απεμπλέκει πλήρως το κολυμβητήριο από το πετρέλαιο εγκαθιστώντας αερόψυκτες αντλίες θερμότητας, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός αντικαθίσταται πλήρως με LED, αντικαθίσταται το σύστημα εξαερισμού καθώς και τα πάνελ οροφής, επιπλέον τοποθετείται σύστημα αντιστάθμισης ισχύος 49,6kVAr και σύστημα ενεργειακής διαχείρισης κτιρίου.
Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το κολυμβητήριο θα καταστεί ένα από τα πιο σύγχρονα της χώρας.
Αν η πρόταση έχει θετική έκβαση, το ΠΕΑΚΙ θα είναι ο μικρότερος φορέας (ίσως και ο μοναδικός) του δημοσίου στην Ήπειρο που θα έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 400kWp σε πρόσφατα παραχωρημένη έκταση από το Δήμο Ιωαννιτών.
To ΠΕΑΚΙ ευχαριστεί για την παραχώρηση της έκτασης το Δήμο Ιωαννιτών και τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου για τη σημαντική βοήθειά στην ολοκλήρωση της παραχώρησης.
Το μέγεθος της παρέμβασης δίνει δυνατότητα στο ΠΕΑΚΙ να πραγματοποιήσει βήματα ουσιαστικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού στο σύνολο των εγκαταστάσεων του την επόμενη 5ετία. Η ΓΓΑ από την πρώτη στιγμή στα πλαίσια του Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού έθεσε το έργο σε Α? προτεραιότητα. Τα Γιάννενα και η Ήπειρος βγαίνουν από τον χάρτη της αθλητικής απομόνωσης στην πιο δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία των τελευταίων 40 ετών, αποδεικνύοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως όταν κυριαρχεί η χρηστή διοίκηση, ο προγραμματισμός, οι προτεραιότητες, η ισονομία και η δικαιοσύνη γίνονται πράγματα που η κοινωνία είχε ανάγκη για δεκαετίες ολόκληρες.