Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος: Με μεγάλη επιτυχία τα «Σπηλαίου και Λίμνης Δρώμενα»

     O Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος Ιωαννίνων «Το Σπήλαιο» πραγματοποίησε   με επιτυχία   την ετήσια αίθρια εκδήλωση του   «Σπηλαίου και Λίμνης   Δρώμενα»   Πέραμα 2018  την Κυριακή 1 και Δευτέρα 2  Ιουλίου 2018 στο Νέο Λιμάνι Περάματος.

Αισίως η εκδήλωση σε μια ενθουσιώδη ατμόσφαιρα αναδείχθηκε στο φυσικό της χώρο, στην παρόχθια ανάπλαση του λιμανιού Περάματος, σημείο ορόσημο για την κοινότητα μας όπου γενιές και γενιές Περατών «βίωναν» κοντά της σε διαφορετικές συνθήκες και εποχές με ποικίλους τρόπους.  Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε                                                     α)Έκθεση με δημιουργίες του τμήματος μας  τέχνης και δημιουργικού παιχνιδιού (μέσω μιας  βιωματικής προσέγγισης της τέχνης).                                                                                    Την επιμέλεια έκθεσης τμήματος Εικαστικής δημιουργίας τη είχε η κ. Φωτιάδου Βούλα       β) Έκθεση με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μας , με τα ημερολόγια του Συλλόγου μας  τα οποία τα κοσμεί ποιητική συλλογή του Μιλτιάδη Ντόβα, αλλά και με ποιητικά έργα του πολυβραβευμένου συγγραφέα  ποιητή Διδάκτορα της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής.

Την Κυριακή 1 Ιουλίου η «αυλαία» άνοιξε με την  Παράσταση  τμημάτων Σύγχρονου χορού του Συλλόγου κι εδώ το Δ.Σ. επιζητά την κατανόησή σας για την άστοχη ενέργεια και τον σχεδιασμό του, να συνδυάσει παράσταση σε ημέρα συναυλιακής  μορφής. Αξιοσημείωτο είναι όμως να αναφέρουμε σε γονείς και παιδιά ότι μέγιστη σημασία έχει ότι παρουσιάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά η δραστηριότητα στην κεντρική αίθρια εκδήλωσή μας και αξία έχει να μεταδώσουμε όλοι  στα παιδιά μας την έννοια του «παρίσταμαι» μέσα από μορφές μύησης με την τέχνη, το χορό, την μουσική  και γενικότερα με τον πολιτισμό σε οποιοδήποτε χώρο.                                                                                                          Την επιμέλεια Παράστασης και διδασκαλίας τμημάτων Σύγχρονου χορού την είχε η Έλενα Κακοσίμου

Ακολούθως το Καλλιτεχνικό  τμήμα  εκμάθησης  μουσικής, μουσικών οργάνων και χορωδίας του Συλλόγου μας μέσω του Μουσικό Σχήμα Περάματος «Οι Νότες» μας ταξίδεψε σε ένα υπέροχο ακρόαμα. Την επιμέλεια της μικρής συναυλίας την είχε η Μαβίνα Μαρκοπούλου.

Καθηλωτική ήταν η συναυλία με τον Δημ. Υφαντή και την Ορχήστρα του  με το πλούσιο  ποιοτικό του ρεπερτόριο σε συνδυαστικές αποχρώσεις έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής εκτέλεσης με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

 

Την  Δευτέρα 2 Ιουλίου όλα τα τμήματα των Παραδοσιακών χορών χρωμάτισαν την πλατεία Μαβίλη με το χορό και τις παραδοσιακές φορεσιές τους και μετέπειτα αναχώρησαν με πλωτό μέσο, διαγράφοντας μία από τις διαδρομές των παλιών Περατών (τότε με τα καΐκια τους) ως μια συμβολική ενέργεια της απόδοσης της παραλίμνιας ανάπλασης στην κοινωνία, αλλά και ένα έργο φυσικού ενδιαφέροντος να συνδεθεί παράκτια.

Εντυπωσιακή και εφέτος η Παρουσίαση επίδειξη  του τμήματος  του TAEKWON-DO                        Την επιμέλεια  Παρουσίασης Επίδειξης  και διδασκαλίας του τμήματος του Taekwondo την είχε ο Μπαντής Αχιλλέας

Το απόσταγμα των προσπαθειών ολόκληρης της Συλλογικής χρονιάς παρουσίασαν  όλα  τα τμήματα των Παραδοσιακών χορών ταξιδεύοντάς μας πάλι σε μουσικοχορευτικά δρώμενα  από όλη την Ελλάδα  

 Την επιμέλεια της  Παράστασης  και διδασκαλίας των τμημάτων Παραδοσιακών Χορών την είχε η Μαριλένα Τζαλονίκου                                                                                                                                                                                                                                              

                                                                                                                                      

 

 

Ακολούθησε Δημοτική βραδιά με  μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα και κατέληξε σε αυθεντικό ηπειρώτικο ύφος, με την ορχήστρα των Ντούλια Χρήστο, Καραμπά Φώτιο, Μπέλλο Κων., Ζούμπας Γεώ., Μαυρογιώγος Χρ., Ζώη Σοφία.

Στην εκδήλωσή  παραβρέθηκαν και μας  τίμησαν με την παρουσία τους  ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών κ. Κων. Γκόγκος ο οποίος απήυθηνε  χαιρετισμό, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Σπηλαίου ΝΠΔΔ ο κ. Σαρακατσάνος Νίκος στους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αμέριστη συμβολή και αρωγή που μας παρέχουν σε όλες μας τις προσπάθειες μας.

Τις ευχαριστίες μας  στο κύριο χορηγό της εκδήλωσή μας «Γεύομαι..Μαγεύομαι» αλλά και στους υπόλοιπους χορηγούς μας, που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις κυρίως του Περάματος.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν,  ο πολυσχιδής έγκριτος δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κ. Στέφανος Ντόβας, καθώς και η σπουδαία και χαρισματική παιδαγωγός κ. Ευγενία Βραζιτούλη.

Σημαντική η συνεισφορά τους για την επιτυχή τέλεση της εκδήλωσης μας για την :

Επιμέλεια ήχου: Τζοβάρας Ευάγγελος

Βιντεοσκόπηση: Τηλεοπτικός σταθμός ITV

Φωτογραφία: Γούσια Χριστίνα

Αφίσα – Προβολές: Κώστας  Πανταζής

Φωτισμός: Τσίκας Βύρων

καθώς και των αφανών συντελεστών Μπακατσούλα Χρήστο, Βασιλείου Νίκο, Ντόβα Ελευθέριο, Ιορδανίδη Σταύρο, Ζήση Στέφανο, Τσελεκίδη Ζαχαρία, Νταλαμπίρα Κυριακή, τις ομάδες εξυπηρέτησης και λαχειοφόρου με την συνεισφορά των μικρών μας φίλων.

                                                                                                     

Επιμέλεια τίτλου-Σχεδιασμός-Κριτήρια  Σπηλαίου και Λίμνης Δρώμενα 2018                                                                                                                                                                   1. Ορίζοντας 10ετίας                                                                                                                                                                 2. Ορίζει αυτό που μας χαρακτηρίζει…….

  1. Να διαγράφει μια ιστορική λαογραφική διαδρομή
  2. Συσχέτιση και διασύνδεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα
  3. Να απηχεί μια καλλιτεχνική προδιάθεση-αυτοδιάθεση
  4. Σηματοδοτεί μια νέα πορεία και ένα νέο σχεδιασμό
  5. Ταύτιση με το φυσικό περιβάλλον
  6. Παραπομπή σε τουριστικό προορισμό
  7. Ταξιδεύει στο χρόνο
  8. Να εκφράζει μια τάση ένα όραμα
  9. Σύνδεση Σπηλαίου, Λίμνης

11.Παράλληλες συνδέσεις

Παράλληλοι τίτλοι: Φεστιβάλ Σπηλαίου και Λίμνης- Cave and Lake culture festival