Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος: Με μεγάλη επιτυχία η θεματική παράσταση με θέμα: Το «χωριουδάκι» δάκρυ αξημέρωτα! Τάζει στη λίμνη..

O Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος Ιωαννίνων «Το Σπήλαιο» πραγματοποίησε την Ετήσια Θεματική Παράσταση των τμημάτων Παραδοσιακών χορών με θέμα:
Το «χωριουδάκι» δάκρυ αξημέρωτα!
Τάζει στη λίμνη……!
την Τετάρτη 30 Μαΐου στην αίθουσα Β. Πυρσινέλλας του Πνευματικού Κέντρου.
Κυρίαρχα στοιχεία μύησαν τον θεατή σε μια βιωματική ατμόσφαιρα που διαδοχικά σύνδεσε τον διαρκή κάματο και μόχθο της αγροτικής και λιμναίας ζωής, με τον πόνο του αποχωρισμού και της ξενιτιάς που δονούσε τότε τις κοινωνίες μας, για αυτό και «Το «χωριουδάκι» δάκρυ αξημέρωτα!». Αλλά και την σκληρή περίοδο της κατοχής και μεταπολεμικά σε συνδυασμό με την γενναιοδωρία και την ευστροφία των ανθρώπων, αυτή που φρόντισε να μας θρέψει………η Παμβώτις η τρέφουσα τα πάντα….. τη γή, τα ζώα, τους ανθρώπους………τους ανθρώπους που «βίωναν» με δέος και σεβασμό τότε, και χαίρονταν την απλωσιά της, και τα αγαθά της, για αυτό και «Το «χωριουδάκι……..Τάζει στη λίμνη……!»
Όλα αυτά σε μια συντονισμένα ακανόνιστη εναλλαγή θεατρικής, σκηνικής, αφηγηματικής και μουσικοχορευτικής εκτέλεσης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης απήυθηνε χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών κ. Κων. Γκόγκος και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γοργόλης Βασ., ο Δήμαρχος κ. Μπέγκας Θωμ.,ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λάζαρος Νάτσης, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην επιμέλεια της παράστασης, η πηγαία και δημιουργική χοροδιδάσκαλος κ. Μαριλένα Τζαλονίκου, πάντα ενθαρρυντική στις προκλήσεις του Συλλόγου μας .
Το αφηγηματικό μέρος της παράστασης ανέδειξε με ιδιαίτερη έμφαση, αλλά και τις έγκυρες καταγραφές και μαρτυρίες από την διάσωση Γιαννιωτό-Εβραίων από Περάτες, ο πολυπράγμων έγκριτος δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών, κ. Στέφανος Ντόβας, καθώς και η σπουδαία και χαρισματική παιδαγωγός κ Ευγενία Βραζιτούλη.
Μια ιστορική στιγμή ήταν η απονομή τιμής από τον Σύλλογό μας στον χοροδιδάσκαλο Ευάγ. Γούσια ως ένδειξη αναγνώρισης για την πολυετή πολύτιμη συνεισφορά του στην πολιτιστική πρόοδο της πορείας και εξέλιξης του Συλλόγου μας. Αλλά εξίσου και για την υψηλή του ηθική, αξιακή πληρότητα και συγκρότηση που τον διακρίνει. Τις πιο θερμές και βαθιές ευχαριστίες μας στα τμήματα των Παραδοσιακών χορών(Σταλακτίτες-Σταλαγμίτες-Περάτες-Σαϊτό-Χορευτικές ομάδες Ενηλίκων,στο κοινό που παραβρέθηκε, καθώς και σε όλους τους συντελεστές της παράστασης:
Ορχήστρα Μπραχόπουλος Μιχάλης – Κλαρίνο
Τζόκας Λάμπρος – Βιολί
Τσίκας Βασίλης – Λαούτο
Παπαναστασίου Διαμάντης – Κρουστά
Νούσης Ευάγγελος – Τραγούδι
Φιλική συμμετοχή: «Πολυφωνικό Σχήμα Ήνορο» Παραμύθι, Τραγούδι: Μαρκοπούλου Μαβίνα
Χορευτές από το εφηβικό τμήμα του Συλλόγου εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών
Σκηνικά, Κουστούμια, Σκηνοθεσία: Ασλανίδου Βάσω Αφίσα – Πρόγραμμα- Προβολές: Πανταζής Κωνσταντίνος
Βιντεοσκόπηση: Μπαλάσκας Αθανάσιος
Φωτογράφιση: Γούσια Χριστίνα
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φορεσιών τους : «Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάφρας Ιωαννίνων», «Αδελφότητα Μεγάλου Περιστερίου, Λάκμος». Συνεντεύξεις: Ράπτης Αλέκος, Παναγιώτης Μπιντεβής, Μπιντεβή Ελένη, Γεωργίτση Ελένη,Δόση Βιργινία, Τσιρώνη-Ζιάκκα Βασιλική.