Πράξη το αίτημα των κατοίκων της Πρέβεζας για τη μεταβίβαση του Κάστρου του Αγ. Ανδρέα

Ένα πολύχρονο αίτημα  των κατοίκων της Πρέβεζας, για τη μεταβίβαση  του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην τοπική κοινωνία έγινε σήμερα πραγματικότητα.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Πρέβεζας υπεγράφη το συμβόλαιο μεταβίβασης του Κάστρου και των εγκαταστάσεών του από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στην  Περιφερειακή Ενότητα, με σκοπό την ανάπλασή του και τη χρήση των κτιρίων του για Διοικητήριο κλπ.

Η  μεταβίβαση περιλαμβάνει 36 κτίρια και καθαρή έκταση 32 περίπου.

Στην εκδήλωση το Ταμείο Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε ο Υποστράτηγος  Γεώργιος Σταθιάς, την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, ο πρώην νομάρχης και βουλευτής Δημήτρης Τσουμάνης και Περιφερειακοί σύμβουλοι.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ευχαρίστησε για τη συνεργασία που υπήρξε, εδώ και τέσσερα χρόνια,  για την αίσια έκβαση της  υπόθεσης τον Υποστράτηγο Γ. Σταθιά,  αναφερόμενος και στις δυσκολίες που υπήρξαν με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες κλπ. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Στρ. Ιωάννου (στην αρχή με τον κ. Δ. Τσουμάνη)  για τις ενέργειές του για την παραχώρηση του Κάστρου. “Προσπάθησε μέχρι σήμερα με επιμονή και υπομονή, γιατί όταν πρέπει να λύσεις ένα σοβαρό θέμα, πρέπει να κάνεις και  σοβαρές κινήσεις”, υπογράμμισε για να προσθέσει ότι έτσι  φτάσαμε σε αίσιο τέλος και  θα αποκτήσει διοικητήριο η Π.Ε. Πρέβεζας.

Εμφανώς συγκινημένος για την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης,  ήταν  ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Σήμερα, η δέσμευσή μου, το δικό μου προσωπικό στοίχημα και όνειρο της τοπικής κοινωνίας για πάνω από 30 χρόνια γίνεται πραγματικότητα και ξεκινά μία νέα εποχή για το κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Το Κάστρο του Αγ. Ανδρέα ανήκει πλέον στους πολίτες της Πρέβεζας.

Ο μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένος χώρος θα αποκτήσει ζωή, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, μουσεία, παιδικές χαρές, θα γίνει μία περιοχή πρασίνου, ένας χώρος πολιτισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες πολύ σύντομα

Τώρα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να υλοποιήσουμε το έργο όπως πρέπει, όπως αρμόζει στην Πρέβεζα.

Τώρα πλέον, έχοντας το χώρο,  θα αποκτήσει Διοικητήριο η Π.Ε Πρέβεζας”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, τόνισε:

“Η συμφωνία μεταβίβασης στην Π.Ε. Πρέβεζας του Κάστρου, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων και οι Βιολογικοί καθαρισμοί στα παράλια, είναι τρία από τα σημαντικότερα έργα της θητείας μας, τρία έργα πρωτότυπα, καινοτόμα, αναπτυξιακά, για τα δύο πρώτα μάλιστα ήμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα”.

Τέλος ο κ. Στ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Υποστράτηγο Γ. Σταθιά για τη συνεργασία που είχαν, τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη συμβολή του στην επίλυση προβλημάτων που υπήρξαν στην όλη διαδικασία, τον κ. Δ. Τσουμάνη για την αρχική συμβολή του και όλους  όσοι συνέβαλαν στη σημερινή αίσια έκβαση για τη μεταβίβαση του Κάστρου.