Πρέβεζα: Δράση της 1ης ΤΟΜΥ για τον σακχαρώδη διαβήτη

Μια ενδιαφέρουσα δράση με αφορμή τον σακχαρώδη διαβήτη πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ του Δήμου Πρέβεζας από τις επισκέπτριες υγείας της 1ης ΤΟΜΥ Πρέβεζας, την νοσηλεύτρια της Πρόνοιας και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη. Η μέτρηση σακχάρου και η ενημέρωση των ηλικιωμένων διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη που είναι η14η Νοεμβρίου.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.