Πρέβεζα: Επιτυχημένη η επιστημονική ημερίδα, παρουσία του ΠτΔ

Η ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης ως κέντρου διεθνούς διαλογισμού σε ότι αφορά την παρουσίαση και τη μελέτη του έργου του Επίκτητου, του στωϊκού φιλόσοφου που έζησε και δίδαξε στην περιοχή, αποτέλεσε σημείο αναφοράς της επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα από τον Δήμο και τον τοπικό Ομιλο για την UNESCO, υπό την αιγίδα και την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Ο κ. Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας χαρακτήρισε την ημερίδα πρωτοποριακή ως προς την εξέλιξη της στωϊκής φιλοσοφίας και της Φιλοσοφικής Σκέψης γενικότερα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να καταστεί ένα είδος θεσμού, με την έννοια της επανάληψής της, κατά τακτά χρονικά διαστήματα στον ίδιο πάντα χώρο, στη Νικόπολη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Επίκτητου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι “γυρίζοντας πίσω στο χρόνο και ανακαλώντας στη μνήμη μας την σκέψη του Επικτήτου περί Ελευθερίας, μένουμε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, επέκεινα δε στις αρχές και στις αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Τούτο προκύπτει από τον ίδιο τον Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, δοθέντος ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης του Ανθρώπου είναι, εν τέλει, η υπεράσπιση της Ελευθερίας του, πάντοτε με τα χαρακτηριστικά που αυτή έχει, όπως ήδη εκτέθηκε, στο πλαίσιο της σύγχρονης Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας”.

Ας αναλογισθούμε, συμπλήρωσε “ ότι μια τέτοια σύλληψη της Ελευθερίας είναι τόσο περισσότερο επιτακτική για την θωράκιση της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας, όσο στην εποχή μας ο Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς, και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο, ιδίως λόγω της ραγδαίας υποχώρησης των πανανθρώπινων αγαθών της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης, υφ’ όλες τις διαστάσεις τους”.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι “ο Επίκτητος, μας καλεί μέσα από τη φιλοσοφία να κατακτήσουμε την αποκορύφωση του αυτοσεβασμού μέσα από την αυτογνωσία, ως αποτέλεσμα ανόδου και πνευματικής ανύψωσης μέσα από τον προσωπικό αγώνα στο στίβο της ζωής.

Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι κύριος του εαυτού του μας επισημαίνει ο Επίκτητος. Πόσο διαχρονικό και ισχυρό για τους ανθρώπους αλλά και για τα Έθνη”συνέχισε ο κ .Γεωργάκος υπογραμμίζοντας ότι “η αληθινή γνώση και η πνευματική καλλιέργεια σπάει τα δεσμά και συνάμα ανοίγει τα ώτα και τα μάτια της ψυχής, ώστε να μην παρασυρόμαστε είτε από εφήμερες ακραίες σειρήνες, είτε από διαχρονικά πάθη”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πρέβεζας εξάλλου τα πρακτικά της ημερίδας θα δημοσιευθούν σε ένα καλαίσθητο τόμο για την προβολή του φιλοσοφικού έργου του Επίκτητου και εν γένει της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας κ.Ευάγγελος Κατσίμπρας επεσήμανε ότι ο φορέας εργάζεται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης και τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας ένταξής του στον κατάλογο των παγκοσμίως προστατευόμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Παυλόπουλο για τη συμπαράστασή που εξέφρασε στην προσπάθεια αυτή.

Την επιστημονική ημερίδα , η οποία ξεκίνησε με προβολή αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ του Κωσταντίνου Ακρίβου “ Επέκεινα”| συντόνισε ο κ. Γεώργιος Ευαγγελόπουλος αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ομιλητές τους:

• κ. Ιωάννη Δρόσο ομότιμο καθηγητή Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θέμα ο “Ο Επίκτητος και το αίτημα της Ελευθερίας”.
• κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο καθηγητή ιστορίας της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θέμα”Εαυτός και Πράξις”.
• κ. Νικόλαο Παπασπύρου επικ. Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θέμα “Η κριτική δύναμη στη σκέψη του Επίκτητου”.
• κ. Κωσταντίνο Μποζίνη αν .καθηγητή ιστορίας της Αρχαίας και Βυζαντινής Φιλοσοφίας Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θέμα “Ο Επίκτητος στη Χριστιανική Γραμματεία” και
• κ.Παύλος Σούρλας ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θέμα “-“Ο Επίκτητος και η Στωϊκή Ηθική”.

Την κυβέρνηση στην επιστημονική ημερίδα εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Α΄θμιας, Β΄ Θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Αναστασία Γκίκα, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πρέβεζας και Ιωαννίνων κ.κ. Χρυσόστομος και Μάξιμος αντίστοιχα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Στέργιος Γιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα ,ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Χρήστος Γούσης οι Δήμαρχοι Πάργας κ.Νίκος Ζαχαριάς, Σουλίου κ.Ιωάννης Καραγιάννης και Λευκάδας κ.Χαράλαμπος Καλός, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, σωμάτων ασφαλείας, συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Στο γεύμα που ακολούθησε προς τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο “Μαργαρώνα” ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος στην προσφώνησή του προς τον κ .Παυλόπουλο εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την τιμή της επίσκεψης αλλά και την ουσιαστική συμβολή του στη διοργάνωση της ημερίδας.

Σας ευχαριστούμε επίσης κύριε Προκόπη Παυλόπουλε για την πολιτική προσφορά Σας, σε μια μακρά πορεία με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν έναν σπουδαίο πολιτικό άνδρα: Σύνεση, Εντιμότητα, Πολιτική Αντοχή, Ευθύνη, Ήθος, Εργατικότητα, Αποφασιστικότητα και Βαθειά γνώση των Πολιτικών και Εθνικών μας Θεμάτων” τόνισε επίσης ο κ Γεωργάκος καταλήγοντας:

Σ΄αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα μας και τα εθνικά μας ζητήματα περίοδο, συμβολίζετε την ενότητα και προωθείτε τα δίκαια μας διεθνώς με γνώση, κύρος και ρεαλισμό, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της θέσης της χώρα μας.

Απολαμβάνετε την εκτίμηση των διεθνών συνομιλητών Σας, όσο ελάχιστοι Έλληνες.

Γνωρίζετε σε βάθος τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τη λεπτότητα που απαιτούν οι διπλωματικοί χειρισμοί, ενισχύοντας σημαντικά την εξωτερική μας πολιτική.

Σε 1,5 περίπου χρόνο συμπληρώνονται δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, την ιδρυτική δηλαδή πράξη της νεώτερης Ελλάδος και του σύγχρονου ελληνικού Κράτους.

Αυτό το γεγονός θα θέλαμε να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια ισχυρή Πατρίδα του φωτός, της γνώσης, της καινοτομίας, της αρετής, της ευημερίας και των γενναίων και ηρωικών πράξεων.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, σ’ αυτόν τον “αγώνα τον καλό”, εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, είμαστε στο πλευρό Σας.”