Πρέβεζα: Το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τα Eλευθέρια της πόλης

Τα 106 χρόνια Ελευθερίας της γιορτάζει στις 21 Οκτωβρίου η πόλη της Πρέβεζας και ο Δήμος της Πρέβεζας διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου προκειμένου να τιμήσει το κορυφαίο αυτό γεγονός.

To Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο Μνημείο Πεσόντων της Νικόπολης θα πραγματοποιηθεί Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων. Σε κείνο το σημείο στις 20 Οκτωβρίου του 1912 ξεκίνησε επιχείρηση προς κατάληψη της Πρέβεζας, προς την οποία είχε πλησιάσει και η μοίρα Ιονίου του ελληνικού ναυτικού.

Η τουρκική φρουρά της πόλεως είχε σχηματίσει γραμμή άμυνας πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Νικοπόλεως με προχωρημένα τμήματα στο ύψωμα Φλάμπουρα. Στις 21 Οκτωβρίου 1912 παραδόθηκε η Πρέβεζα και οι 1.000 περίπου Τούρκοι που την υπερασπίζονταν. Η μάχη της Νικόπολης είχε στοιχίσει στο στρατό μας 10 νεκρούς και 54 τραυματίες η μνήμη των οποίων τιμάται το Σάββατο.

Σ’ αυτήν την μάχη θα αναφερθεί μάλιστα με προσωπικές μνήμες του παππού του, ο ομιλητής της κεντρικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας Τακτικό Μέλος της Εταιρίας Πελοποννησιακών Σπουδών και Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Πραχαλιάς. Στην ίδια εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης και εκπρόσωπος του Δικτύου Πάφου, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βίντεο με το τραγούδι της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας “Τα Μίστικα” από την εταιρία Ελλοπία αλλά και συναυλία από την Στρατιωτική Μπάντα της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων υπό τη διεύθυνση του Ανθυπολογαχού Μουσικού Σώματος Γεώργιου Κόκκαλη.

Στις 6.30 το απόγευμα στο Δημαρχείο θα προηγηθεί συνάντηση του Δικτύου Πάφου. Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 7 το πρωί στον Άγιο Χαράλαμπο θα ξεκινήσει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πρεβέζης κ,Χρυσοστόμου, ενώ στις 10.30 θα τελεστεί η Πανηγυρική Δοξολογία και ομιλία από τον καθηγητή φιλόλογο Κοσμά Κοψάρη. Στις 11 θα τελεστεί η Επιμνημόσυνη Δέηση και Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της πόλης (συνοδεία της Φιλαρμονικής Δ.Ε Λούρου ). Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 8 το βράδυ της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη η παράσταση της Μετροπόλιταν Όπερα “Σαμψών και Δαλιδά”.