Πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων για το έργο MeDInno

Με γνώμονα την ευρύτερη διάδοση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και την παραγωγή νέων προϊόντων τυριού και κρέατος υλοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου στις 5 & 6 Νοεμβρίου 2019 στα Ιωάννινα και την Πρέβεζα αντίστοιχα, ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του έργου MeDInno.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε παρουσίαση της στόχευσης και των δράσεων του έργου MeDInno ενώ οργανώθηκαν Παράλληλες Ομάδες Εστίασης με θέμα τον καθορισμό των απαιτήσεων νέων τυροκομικών προϊόντων και προϊόντων κρέατος στην Ήπειρο. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, κτηνοτρόφων, τυροκόμων καθώς και φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση.
Ειδικότερα, στην εκδήλωση των Ιωαννίνων παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης Αλέξανδρος ο οποίος και απεύθυνε χαιρετισμό. Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης των παραγωγών μέσω έργων υποδομών, κυρίως του οδικού δικτύου, αξιοποίησης ευκαιριών της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, παραγωγής ποιοτικού κρέατος, και δημιουργίας αγοράς παραγωγών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Ιωάννης Δεκόλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και την ανάγκη δημιουργίας νέων τοπικών προϊόντων άμεσα συνδεδεμένων με τον τουρισμό.
Η κα. Αλεξάνδρα Μέγα, διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της παραδοσιακής κουλτούρας της τυροκομίας με σύγχρονες τεχνικές, και τη συσχέτισή της με τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία.
Τέλος ο κ Αναστάσιος Τσίνας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να επαναφέρουμε τις παραδοσιακές διαδικασίες τυροκόμησης ώστε να γίνει αναβίωση παλιών συνταγών και προϊόντων και τόνισε τα πλεονεκτήματά της εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων μέσω του φορητού τυροκομείου που θα αποκτηθεί στα πλαίσια του έργου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση τυριών από τους σπουδαστές της της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων .

Το έργο MeDInno συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020».