Προς υλοποίηση το έργο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της αμπελουργικής ζώνης του Δήμου Ζίτσας

«Πράσινο φως» για την υλοποίηση και του δεύτερου έργου που έχει ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020» έλαβε ο Δήμος Ζίτσας.

Πρόκειται για το έργο με το ακρωνύμιο“WINCOME” οι δράσεις του οποίου αφορούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμπελουργίας και των οινικών προϊόντων, που το προσεχές διάστημα προχωρά προς συμβασιοποίηση  μετά και την τεχνική συνάντηση εργασίας του εταιρικού σχήματος με τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «INTERREG», την Τετάρτη (16/01/2018).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, και είχε ως αντικείμενο συζήτησης το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του Έργου και ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν λεπτομερώς οι δράσεις του στη διασυνοριακή περιοχή παρέμβασης.

«Προχωρούμε με σταθερά βήματα τις διαδικασίες για την υλοποίηση ενός έργου που στόχο έχει την ανάδειξη και προβολή της αμπελουργικής παράδοσης του τόπου μας, με οινοπροϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής καθώς και τη διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και την ανάπτυξη του οινοτουρισμού», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την τεχνική συνάντηση .

Το “WINCOME” προϋπολογισμού 170.000ευρώ για το Δήμο Ζίτσας, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στην ταυτοποίηση του γενετικού προφίλ των ποικιλιών αμπέλων της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας καθώς και της ανάλυση της γενετικής παραλλακτικότητας αυτών και τη σύνδεσή της με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι με την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων θα αναδειχθούν για πρώτη φορά και κυρίως θα πιστοποιηθούν  τα εγγενή τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και  της ανώτερης ποιότητας των ποικιλιών αμπέλου που αυτά διαμορφώνουν.

Το Έργο περιλαμβάνει επίσης εγκατάσταση προκατασκευασμένου κτιρίου 80 τ.μ., στην Τ.Κ. Ζίτσας, που θα χρησιμοποιηθεί ως εκθετήριο κρασιού και αγροτικών προϊόντων με στόχο την προβολή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής στο ευρύ κοινό αλλά και τους τουριστικούς επισκέπτες. Επίσης θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για  τη δημιουργία «Εθνικού Δικτύου Κρασιών» μεταξύ οινοπαραγωγών Δήμων και άλλων φορέων του κλάδου.

Το “WINCOME” υλοποιείται από τη πλευρά της Ελλάδα, από τον Δήμο Ζίτσας που είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου, το Δήμο Αμυνταίου, την «Αμύνταιον Οίνος» και από τη πλευρά της Αλβανίας από την Περιφέρεια Κορυτσάς και την Regional Center for Development and Cooperation (RCDC).