Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον και αναλαμβάνει πρωθυπουργός η Τερέζα Μέι

Με μια σύντομη ανακοίνωσή του, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα την Τετάρτη ώστε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

H Τερέζα Μέι θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη το βράδυ. Η μάχη διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον που θα έληγε στις 9 Σεπτεμβρίου τελείωσε πολύ νωρίτερα, μετά την απόσυρση απο την κούρσα της μιας εκ των δύο υποψηφίων.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι θα παραμείνει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην καθιερωμένη «ώρα του Πρωθυπουργού» την Τετάρτη το πρωί, προτού επισκεφθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας για να αποχωρήσει και να καταλάβει τη θέση του η νυν υπουργός Εσωτερικόν, Τερέζα Μέι.

ΟΙ εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά και την παραίτηση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, η οποία και άφησε την Μέι μοναδική πια διεκδικήτρια της αρχηγίας των Τόρις και άρα και της πρωθυπουργίας, καθώς το κόμμα κατέχει την κυβέρνηση.

Μέι: Εξαιρετική τιμή για μένα

Αιφνιδιασμένη φάνηκε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο Μπίρμιγχαμ για μια ομιλία και βιάστηκε να επιστρέψει αμέσως στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή» η αποστολή που την περιμένει.
Η ενθρόνιση της Τερέζα Μέι ως νέας ηγέτιδας των Τόρις θα επικυρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας από τα κεντρικά όργανα του συντηρητικού κόμματος.
Το συντηρητικό κόμμα, βαθιά διχασμένο από το δημοψήφισμα για το brexit, βρίσκεται τώρα ενωμένο πίσω από την Τερέζα Μέι, η οποία δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή ένωση. Αντίθετα, είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για να κάνει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ.

«Το brexit σημαίνει brexit»
Για να καθησυχάσει το 60% των Τόρις που ψήφισαν για το brexit, η Τερέζα Μέι υπενθύμισε την Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ότι «Το brexit σημαίνει brexit» και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάποιο δημοψήφισμα. Η Μέι είχε αναδειχθεί πρώτη στην ψηφοφορία για διάδοχος του Κάμερον από 199 στους 330 συντηρητικούς βουλευτές την περασμένη Πέμπτη και είχε αφήσει πολύ πίσω την Αντρέα Λίντσον, η οποία συγκέντρωσε 84 ψήφους.