Ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα: Κάτω του 1% το επιτόκιο του 10ετούς

Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς το επιτόκιο στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο έσπασε το φράγμα του 1% και υποχωρούσε στο 0,992%, σύμφωνα με την πλατφόρμα το Tradeweb.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική αγορά χρέους που βρίσκει με ταχύ ρυθμό τον βηματισμό της ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και τον πολυετή αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί την τάση στην αγορά της ευρωζώνης, κάτι το οποίο είναι σημαντικό στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές, εκτός του ότι βελτιώνουν το ευρύτερο κλίμα στην αγορά, συμπιέζοντας περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερου δημοσιονομικού χώρου για ελαφρύνσεις και φιλοαναπτυξιακά μέτρα.

Η νέα μείωση των επιτοκίων έρχεται στον απόηχο της τελευταίας ιδιαίτερα επιτυχημένης έκδοσης του νέου 15ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο, στο πλαίσιο του φετινού ετησίου δανειακού προγράμματος.

Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στην επόμενη κίνηση, για την οποία δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βιασύνη από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, εκτός εάν κριθεί πως υπάρχει ανοικτό παράθυρο που χρήζει εκμετάλλευσης.