Ριζόπουλος: Παράταξη Διακυβέρνησης, εγγυητές ομοψυχίας και προστάτες των Θεσμών οι Ορίζοντες Ηπείρου

Σε τέσσερις άξονες δόμησε τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.
Αρχικά, εξήγησε ότι στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας όταν προκλήθηκε από περιφερειάρχη, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας αλήθειες και δείχνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά τα φαινόμενα περιφρόνησης και αλαζονείας που ισχύουν τα τελευταία 22 χρόνια.
Δεύτερον, χαρακτήρισε τη στάση του την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησης του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως ένδειξη πολιτικής μεγαλοψυχίας, αποδεικνύοντας ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν τη στόφα της παράταξης που μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των ηπειρωτών.
Τρίτον, τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της ανακοίνωσης της αποχής της παράταξης από την χθεσινή ψηφοφορίας απέδειξε ότι η παράταξή του δεν θα επιτρέψει ποτέ να απειληθούν οι θεσμοί.
Τέταρτον, ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να απολογηθεί δημόσια απέναντι στους απανταχού ηπειρώτες οι οποίοι υπεραμύνονται του πατριωτισμού τους με τον καλύτερο τρόπο.
«Κακώς εξεπλάγησαν όσοι είδαν τον κ. Καχριμάνη να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Το επίπεδο του περιφερειακού συμβούλιου είναι το ίδιο και ο κ. Περιφερειάρχης είναι ο ίδιος εδώ και 22 χρόνια κι όσους προέδρους κι αν αλλάξει θα παραμείνει ο ίδιος», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος για να συνεχίσει:
«Στο συμβούλιο της Μ. Δευτέρας δεν επιτρέψαμε την προσωπική επίθεση και αποκαλύψαμε πως κυβερνά η περιφερειακή αρχή. Χτυπήσαμε τη γροθιά στο μαχαίρι, όπως δεν τόλμησε να κάνει καμία άλλη παράταξη όλα αυτά τα χρόνια».
Ο κ. Ριζόπουλος χαρακτήρισε ως «πολιτική επιτυχία» την παραίτηση του κ. Παργανά από τη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβούλιου κάνοντας λόγο για ενδοπαραταξιακή κατάρρευση της Αξιοβιώτης Ανάπτυξης Ηπείρου.
«Ο κ. Παργανάς δεν παραιτήθηκε γιατί χάθηκε ο έλεγχος σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά, όπως και ο ίδιος είπε, μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισε να αποχωρήσει σεβόμενος τον εαυτό του γιατί διαπίστωσε ότι το παλιό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σήμερα. Οι εξελίξεις που ζήσαμε αυτές τις μέρες είναι αναμφίβολα μια επιτυχία των ‘’Οριζόντων Ηπείρου’’», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να απολογηθεί δημόσια ενώπιον όλων των ηπειρωτών διότι στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας ουσιαστικά δεν τον αποκάλεσε αθηναίο, αλλά ξένο.
«Τον ρωτώ, ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής που δεν μένει στα Γιάννινα, ο κ. Αμυράς που δεν μένει στα Γιάννενα, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής και των συλλόγων της Αθήνας, οι ηπειρώτες των Βρυξελλών, της Γερμανίας, της Αμερικής και της Αυστραλίας είναι ξένοι; Κι απαντώ, όχι κ. Καχριμάνη όλοι είναι ηπειρώτες. Σταματήστε τις υποκρισίες κι αρκετά αυτή η κοροϊδία», σημείωσε.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι ως επικεφαλής μιας παράταξης που στοχεύει να κυβερνήσει τον τόπο, όφειλε να δείξει μεγαλοψυχία, κάτι που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο της Παρασκευής του Πάσχα.
«Όταν χτυπάς τη γροθιά στο μαχαίρι, οδηγείς σε ενδοπαραταξιακή διαδικασία την περιφερειακή αρχή, ο υπεύθυνος αναδιπλώνεται και από ευθιξία παραιτείται ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου αντί ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης ή ο κ. Ψαθάς, δείχνεις την μεγαλοψυχία σου απέναντι στον άνθρωπο αυτό», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» ήταν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν τη διαδικασία της εκλογής νέου προεδρείου και τόνισαν την ανάγκη αποχής, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες παρατάξεις.
«Σε ένα μήνα εξήχθησαν τρία κρίσιμα συμπεράσματα:
Πρώτον, όσοι εστιάζουν στην παραπολιτική τους έχει διαφύγει η πολιτική αξιολόγηση των όσων συνέβησαν.
Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε αυτό λέμε δύο χρόνια τώρα, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν προϊόν εμποροπανήγυρης. Στο περιφερειακό συμβούλιο συμμετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και δια της πλαγίας κοιτάζουν πως θα διασφαλιστεί το προσωπικό τους συμφέρον. Κι ως απάντηση σε αυτά που είπε η ‘’Λαϊκή Συσπείρωση’’ να πω στον κ. Πρέντζα ότι εμείς δεν είμαστε παράταξη διαμαρτυρίας να θέλουμε το χάος στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά είμαστε παράταξη διακυβέρνησης που πρέπει να διαφυλάξαμε τη θεσμικότητα του οργάνου.
Τρίτον, χρειάζεται τεράστια ωριμότητα να μπορείς να χτυπάς τη γροθιά στο μαχαίρι, να δείχνεις πολιτική μεγαλοψυχία και να γίνεσαι ο πρωταγωνιστής της διαφύλαξης των θεσμών. Δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς αυτό», είπε ο κ. Ριζόπουλος για να προσθέσει:
«Οι Ορίζοντες Ηπείρου θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και όταν πρέπει θα δείχνουμε ανθρώπινο πρόσωπο, γιατί για εμάς δεν υπάρχουν καχριμανικοί και ριζοπουλικοί, παρά μόνο ηπειρώτες. Μια παράταξη κρίνεται από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και από την πορεία και από το όραμα της. Η μεγάλη διαφορά η δική μας είναι ότι τιμηθήκαμε με ένα σοβαρό ποσοστό στις εκλογές, απέναντι σε τέσσερις κομματικές παρατάξεις και με συνέπεια και όραμα πορευόμαστε σε ένα περιφερειακό συμβούλιο το οποίο καταρρέει.
Ευχαριστώ όλους όσους δουλεύουν για να οργανωθούν οι Ορίζοντες Ηπείρου σε παράταξη διακυβέρνησης, γιατί εμείς αναδεικνύουμε το δίλημμα των επόμενων εκλογών: Ή συντήρηση του παρελθόντος, είτε με τον κ. Καχριμάνη είτε από κάποιο διάδοχο, ή ανεξαρτησία και πρόοδος με ιδέες και όχι παρωχημένες στρατηγικές του προηγούμενου αιώνα».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η παράταξη θα προσφύγει κατά της νομιμότητας της χθεσινής διαδικασίας, ο κ. Ριζόπουλος ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο πράγμα η νομιμότητα κι άλλο η νομιμοποίηση.
«Η χρήση της τηλεδιάσκεψης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μυστική ψήφο κι αν δεν υπήρχε ο φόβος να μην στηριχτεί η υποψηφιότητα που προέκρινε ο κ Καχριμάνης από τους συμβούλους της δικής του παράταξης δεν θα υπήρχε πρόβλημα να στηθεί κάλπη. Θα ελέγξουμε νομικά αν υπάρχει νόημα να προσφύγουμε, γιατί δεν μας αρέσει να παρακωλύουμε χωρίς στοιχεία τις διαδικασίες», είπε.