Σάτιρα, λογοτεχνία και κοινωνία: Όψεις μιας σοβαρής σχέσης-4 Νοεμβρίου, 20.15 στην αίθουσα «Δ. Χατζής».

H έναρξη των διαλέξεων υπό τον τίτλο Σάτιρα, λογοτεχνία και κοινωνία: Όψεις μιας σοβαρής σχέσης, που συνδιοργανώνονται από Το Πρόγραμμα Mεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και  το Πνευματικό του Δήμου Ιωαννιτών, θα γίνει την Παρασκευή  4 Νοεμβρίου,  ώρα 20.15 στην αίθουσα «Δ. Χατζής».

Πρόγραμμα:

20.15 – 20.30 Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη (Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Σάτιρα: Λογοτεχνία και κοινωνία

20.30 – 21.15 Παναγιώτης Σουκάκος (Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Σατιρική χαρτογραφία.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

 

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ν, Σουκάκος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1965, εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968 – 1970), και από το 1970 – 1975 μετεκπαιδεύτηκε στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke (Βόρειος Καρολίνα, ΗΠΑ) ως κλινικός συνεργάτης και ερευνητής. Το 1978, έλαβε με άριστα, τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως υπηρέτησε ως Πανεπιστημιακός Επιμελητής, στην Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ).

Τον Ιούνιο του 1980 εξελέγη Καθηγητής Ορθοπαιδικής στην Νεοϊδρυθείσα τότε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την οποίαν αποχώρησε το 2002 μετά την εκλογή του ως Καθηγητή Ορθοπαιδικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποίαν και αφυπηρέτησε το 2008.

Κατά την διάρκεια της μετεκπαίδευσής του στο Duke εξειδικεύτηκε μεταξύ των άλλων στην Χειρουργική του Χεριού και Άνω Άκρου και στην Μικροχειρουργική. Το γνωστικό αντικείμενο της Μικροχειρουργικής άγνωστο «εν πολλοίς» μέχρι τότε στην Ελλάδα καλλιεργήθηκε με επιτυχία πρώτα στο Νοσοκομείο Ατυχημάτων ΚΑΤ και αργότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου η Ορθοπαιδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναγνωρίστηκε ως «η Μέκα της Μικροχειρουργικής» στον τόπο μας με διεθνή, επίσης, απήχηση σε όλους τους τομείς της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας.

Τα 40 χρόνια και πλέον του Ακαδημαϊκού βηματισμού του Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου σφραγίστηκαν από μια σειρά διακρίσεων, τιμών, επαίνων, βραβείων, προσκλήσεων ως επισκέπτη Καθηγητή και ως επισήμου ομιλητή (key note speaker) σε υψηλού διαμετρήματος Συνέδρια και Ακαδημαϊκά Κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Αξίζει να μνημονευτεί η απονομή του βραβείου εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (1996), η αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα Πανεπιστημίου (2008), η απονομή του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2012), η εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2013-) η εκλογή του στην Προεδρία μεγάλων Διεθνών Επιστημονικών Οργανισμών (Παγκόσμια Εταιρεία Μικροχειρουργικής – WSRM 2009-2011 και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας 2001) με κοινό παρανομαστή όλων αυτών των διακρίσεων την αναγνώριση για την αφοσίωσή του στην Εκπαίδευση, την Έρευνα και την Ιατρική Φροντίδα.

Το Ήθος, η Αξιοκρατία και η Ακαδημαϊκή ακτινοβολία  του Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου οδήγησαν σε δωρεές από μεγάλους Οργανισμούς, όπως η δωρεά του Ίδρύματος Σταύρου Νιάρχου, με την οποία βελτιώθηκαν οι παροχές υγείας σε  ευαίσθητες  κοινωνικές ομάδες μεγάλης ανέχειας και ανάγκης όπως η δημιουργία ξενώνα για τους συγγενείς των πτωχών ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο ίδιο Νοσοκομείο, η  μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, εν ονόματι της οποίας έγινε δυνατή η δημιουργία Ορθοπαιδικού Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στο Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο ως κύριο στόχο έχει τη διδασκαλία και εκπαίδευση των  νέων ιατρών  στους δρόμους της Ιατρικής Επιστήμης, έργα που γνώρισαν μεγάλη λαϊκή απήχηση και κοινωνική επιδοκιμασία.