Σενάρια καραντίνας

Δύσκολο πράγμα η καραντίνα . Και επίφοβο , να πέσεις στα βαλτόνερα της απραξίας και της νωθρότητας . Επομένως , για να κρατήσουμε το μυαλό σε εγρήγορση , ας παίξουμε μ’ένα επίκαιρο σενάριο .
Ας υποθέσουμε λοιπόν πως η δολοφονία του Πέρση επιστήμονα ήταν ένα ακόμα βήμα , μετά τη δολοφονία Σουλειμανί πριν κάμποσους μήνες , για μια επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν . Όπως παραδέχονται άλλωστε οι Αμερικάνοι , ο Τραμπ εξέτασε τέτοια σενάρια και τα απέρριψε . Προς ώρας . Χάριν υποθέσεως ας δεχτούμε πως το χτύπημα αποφασίζεται . Τι μορφής θα είναι ;
Η λογική λέει πως θα ξεκινήσει με άμεσο και συντριπτικό (κατά το δυνατό) πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και στις υπόλοιπες υποδομές της χώρας , ώστε να παραλύσει το καθεστώς της Τεχεράνης . Προφανώς το μέγεθος της ισχύος των πληγμάτων πρέπει να είναι τέτοιο που να μπορεί να πλήξει εγκαταστάσεις βρισκόμενες βαθειά υπογείως , με πολλά στρώματα προστασίας από πυραυλικές επιθέσεις . Δε λέω τίποτ’ άλλο , ο νοών νοείτω…
Αφού επιτευχθεί ο πρωτεύων (παραπάνω) και ο δευτερεύων (όσο δυνατόν μικρότερο κύμα επίθεσης εναντίον του Ισραήλ) στόχος , το πιθανότερο επόμενο βήμα φαντάζει η «επανάσταση» των Αζέρικων πληθυσμών που ζουν στο Ιρανικό έδαφος και ανέρχονται ,όπως διαβάζουμε, στο διόλου ευκαταφρόνητο νούμερο των δεκαπέντε εκατομμυρίων . Μια κίνηση που θα βοηθηθεί απ’το Αζερμπαιτζάν , τους Ισραηλινούς και , φυσικά , την Τουρκία , που θα βρει την ευκαιρία να μαχαιρώσει πισώπλατα άλλον ένα φίλο και σύμμαχο .
Δε βρίσκετε πως ένας τέτοιος σχεδιασμός εξηγεί και τη στάση της Ιερουσαλήμ στον πρόσφατο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ;
Η καημένη η Αρμενία φαίνεται να έπεσε θύμα αυτών των σχεδιασμών , δεν έπραξε και πολλά απ’αυτά που θα μπορούσε το προηγούμενο διάστημα , όμως αυτά θα τα συζητήσουμε στο μέλλον , αν δούμε πως τα παραπάνω ισχύουν .
Αν υποθέσουμε πως το παραπάνω σενάριο ισχύσει και αν δεχτούμε πως οι Αζέρικοι πληθυσμοί αποσπώνται απ’τον Περσικό κορμό , θα έχουμε τα εξής δεδομένα πάνω κάτω . Κατάρρευση του Θεοκρατικού καθεστώτος και αλλαγή ρότας της χώρας σε μια πιο φιλοδυτική και σε κάποιο βαθμό πιο εκκοσμικευμένη βάση , εγκαταλείποντας τη θανάσιμη έχθρα με το Ισραήλ (μέχρι νεοτέρας). Δημιουργία νέου Αζέρικου κράτους ή συνένωση σ’ένα μεγάλο Αζερμπαιτζάν , υπό την αιγίδα της Τουρκίας . Για αυτονομία εντός Ιράν δεν ξέρω , δε μου φαίνεται πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή .
Ο Ερντογάν αυτή τη φορά θα πάει για το μεγάλο ψάρι , άσχετα αν θα είναι ήδη μισοπεθαμένο , ήδη στέλνει τους Ισλαμοκατσαπλιάδες δολοφόνους του στις καταληφθείσες περιοχές του Αρτσάχ, θα στείλει και εξοπλισμό κι αυτή τη φορά , όταν η ζυγαριά θα γείρει οριστικά , μπορεί να στείλει και τακτικό στρατό .
Γιατί να το κάνει αυτό , θα ρωτήσει κανείς , τι θα κερδίσει προδίδοντας το Ιράν ;
Πολλά και σημαντικά πράγματα . Πρώτον , θα σώσει το κεφάλι του . Το πλήθος των εχθρών που έχει δημιουργήσει , εντός κι εκτός Τουρκίας σε συνδυασμό με τη στενή σχέση με τον Τραμπ , κάνουν τη θέση του κεφαλιού του αρκετά επισφαλή . Κυριολεκτικά .
Δεύτερον , στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα οικονομικά και κοινωνικά , δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση ομαλής διακυβέρνησης από τούδε και στο εξής . Η σπειροειδής κίνηση θα είναι καθοδική και , μάλιστα , απότομα καθοδική . Επομένως πρέπει να βρεθεί οδός διαφυγής . Και η οδός περνά απ’την Περσία .
Αν τα γεγονότα ακολουθήσουν το δρόμο που αναφέραμε , η επόμενη κίνηση του μπαλαδόρου θα είναι αυτή που αναφέρουν αναλυτές πολύ εξυπνότεροι από μένα , η εξής μεγαλειώδης . Θα ανακηρυχθεί Χαλίφης του Ισλάμ . Πρόκειται για τίτλο θρησκευτικό και όχι πολιτειακό (αν και τίποτα στο Μωαμεθανισμό δεν είναι απλά θρησκευτικό) που αυτομάτως θα τον καθιστά υπεράνω Προέδρου , υπεράνω Νόμου και υπεράνω Χώρας . Και τα τρία βέβαια τα απολαμβάνει και τώρα , μετά όμως θα έχει οικογενειακή ασυλία (δώρο του Προφήτη) και εξουσία επίσημη (πνευματικής θεωρητικά φύσεως) και σε πληθυσμούς εκτός Τουρκικής επικράτειας. Η ανακύρηξη , παρεμπιπτόντως , θα γίνει στην Αγία Σοφία , κάτι καθόλου τυχαίο αλλά ας το αφήσουμε για τώρα .
Ιδεολογικές παλαβομάρες και μεγαλομανίες θα πουν οι χαζούληδες (ιδίως τα ντόπια φρούτα) αλλά δεν είναι καθόλου έτσι . Αν είσαι αυτός που κατέλυσε τη σιιτική Περσική Αυτοκρατορία έχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις ό,τι σου γουστάρει . Και για όλους τους λόγους που είπαμε παραπάνω αλλά κυρίως για να περάσει το σχέδιο στην επόμενη φάση .
Ποιά μπορεί να είναι αυτή ; Μα , φυσικά, η φάση των «σταν». Τουρκμενιστάν , Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν , Καζακστάν , Τατζικιστάν και συγχωρέστε με αν ξεχνώ κανένα ,συν τα δυο έξτρα , Πακιστάν -Αφγανιστάν , συν όποιος άλλος καλοθελητής προστρέξει για τη σύμπηξη της περιβόητης συμμαχίας-διαδρόμου απ’την Τουρκία μέχρι την επαρχία Ξινγιάνγκ , τη γενέτειρα και πατρίδα των Ουιγούρων , οι οποίοι και θα μετονομαστούν σε Ουιγούροι Τούρκοι στη διεθνή γλώσσα .
Μια συμμαχία αποτέλεσμα των Αμερικανικών Δημοκρατικών think tank , υποστηριζόμενη σε υλικοτεχνικό επίπεδο απ’τη Γερμανία , η οποία προσδοκά σε τεράστια οφέλη απ’το συγκεκριμένο πρότζεκτ . Γι αυτό ξεχάστε τις κυρώσεις της ΕΕ στη γειτονική Δημοκρατία , ακόμα κι αν απειλήσουμε με χίλια βέτο .
Και κάπως έτσι δημιουργείται το στιλέτο που θα καρφωθεί στην καρδιά της Κίνας , σωστά ; Λάθος ! Γιατί λάθος ; Μα , γιατί , απλούστατα , δεν είναι αυτός ο σκοπός του σχεδίου !
Εξηγούμαι αμέσως . Για να προχωρήσει όλος ο παραπάνω σχεδιασμός , ώστε ν’αποτελέσει το μακρύ χέρι της Δύσης στην καρδιά της Ασίας , απαιτείται η πλήρης ενσωμάτωση σ’αυτό το μηχανισμό των Σταν . Η θρησκευτική αναβάθμιση του Ερντογάν θα μπορεί να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία , το θέμα είναι όμως πως οι χώρες αυτές ελέγχονται , άλλες πολύ κι άλλες απόλυτα , απ’τη Ρωσία .
Ως πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες οι χώρες αυτές , είτε σε πολιτικό , είτε σε οικονομικό , είτε σε στρατιωτικό επίπεδο δε μπορούν να κουνηθούν βήμα αν δεν πάρουν έγκριση απ’τη Μόσχα .
Για την οποία είναι πολύτιμες και για λόγους ασφαλείας και για λόγους προβολής ισχύος σ’όλη την Ασία και για λόγους ενεργειακούς . Με μια κουβέντα , δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν απ’τη Ρωσική Ομπρέλα !
Και όμως , αυτό είναι που θα ζητηθεί μετά την πτώση του Ιράν ! Με πρόσχημα την Κίνα θα απαιτηθεί ( γιατί η Περσική ισοπέδωση θ’αποτελεί προβολή απαίτησης ) απ’τον Πούτιν να παραδώσει ολόκληρη τη Νότια θωράκιση της Ρωσίας , τουτέστιν τεράστιο μέρος της διπλωματικής και στρατιωτικής του ισχύος και στην ουσία να γίνει μια υπερμεγέθης Γερμανία , χώρα δεύτερης γραμμής , ξεχνώντας οριστικά διαθήκες Μ. Πέτρου , Ινδίες , Βοσπόρους κλπ και γινόμενος ακολούθημα σχεδιασμών των άλλων . Αλλιώς να ρισκάρει συνεχείς εξεγέρσεις και συγκρούσεις στο φάσμα αυτών των χωρών μέχρις τελικής εξουθενώσεως της πατρίδας του .
Τι επιλογές ανοίγονται σ’αυτό το ζοφερό για το Βλαδίμηρο μέλλον ; Καταρχήν , να διασφαλίσει με κάθε τρόπο πως η Κίνα δε θα τον προδώσει . Γιατί υπάρχει το προηγούμενο , επί Νίξον . Αν το Πεκίνο ακολουθήσει παρόμοια πορεία , ναι μεν θα εξασφαλίσει χρόνο και ανοχή , η Μόσχα όμως αυτή τη φορά θα βρεθεί σε δεινότατη κατάσταση .
Φαντάζομαι όμως πως μια σύμπλευση των δύο δε θα είναι άνευ παραχωρήσεων ένθεν κακείθεν . Οπότε , θα φανεί και ποιος βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση , σαν οδηγός για το μέλλον …
Το ενδεχόμενο να συνθηκολογήσει η Ρωσία είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες , όμως τώρα εξετάζουμε το άλλο σενάριο .
Απ’τη στιγμή που ο Σινορωσικός δεσμός αποδειχτεί άθραυστος , η λογική λέει πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη ξεκινήσει η επίθεση στο Ιράν ή ,αν κάτι τέτοιο δε μπορεί ν’αποφευχθεί , οι ζημιές να περιοριστούν στο υλικό επίπεδο , χωρίς αλλαγή του καθεστώτος .
Για να ισχύσει το πρώτο , ο μόνος τρόπος είναι η προσοχή της Δύσης να στραφεί αλλού , σε έκτακτα προβλήματα που θα καθιστούν απαγορευτικές τέτοιου βεληνεκούς εκστρατείες . Πχ εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε λόγω της εξάπλωσης του κορωνοιού και που δε γνωρίζουμε πόσο βαθιά θα φτάσει και πόσο θα κρατήσει , τι καταστάσεις θα ζούσαμε αν μηδενίζονταν σε μια νύχτα η αξία του Bitcoin ; Και το παράδειγμα είναι ηθελημένα έξω απ’τον κορμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι ήδη πολύ τρομακτικό . Αν αυτές τις μέρες σκάσει , ας πούμε , η Deutsche Bank , τότε τι κάνουμε ; Καταλαβαίνετε για τι χάος θα μιλάμε ;
Ας πούμε όμως πως υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για όλα τα παραπάνω , χρηματοδοτικά προγράμματα , άλλα κρυπτονομίσματα , εμβόλια , τα πάντα . Τι γίνεται μετά ; Υποθέτω πως , αν εξεγερθούν δεκαπέντε εκατομμύρια Αζεροιρανοί , εκεί θα χρειαστεί και επίσημη επέμβαση . Και φανταστείτε τι πανηγύρι έχει να γίνει αν στείλουν στρατό και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι ! Τι κάνεις ως «Ερντογάν και φίλοι»; Τι κάνεις ως Μπακού που και η Ρωσία δε σου αντιτέθηκε στο Αρτσάχ και η Περσία έκανε τα στραβά μάτια στις ατασθαλίες που έκανες εντός των εδαφών της κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ;
Επειδή δεν έχω σκοπό να φάω όλη την καραντίνα πλέκοντας σενάρια , θ’αφήσω το θέμα ανοιχτό και θα πάω να παίξω PlayStation σαν τον Κώστα τον Καραμανλή . Δυο κουβέντες θα πω μόνο , πάνω σε πράγματα που ήδη παίρνουν σάρκα και οστά . Βλέπετε που γίνονται προσπάθειες συνεννόησης του Κατάρ με τη Σ. Αραβία ; Πρέπει να επέλθει Ειρήνη στη Χερσόνησο για να μην έχουμε παράπλευρες συγκρούσεις και ανεπιθύμητες συμμαχίες .
Επίσης , φαίνεται πως θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα με την Ελλάδα , την Αίγυπτο , το Ισραήλ , τα Εμιράτα και τη Σ. Αραβία , καθώς και την Ινδία ν’αποτελούν δακτύλιο Ασφάλειας και ο χώρος εντός του θα γίνει θέατρο εξελίξεων . Εξ ου και ο απότομος εξοπλισμός που θ’ακολουθήσει .
Όσο για το Ελληνικό Κράτος ; Μία και μοναδική δουλειά είχαν οι τύποι που ψηφίζετε για Πρωθυπουργούς . Για να μπει στην όποια περιπέτεια η Τουρκία , λογικό είναι να ζητήσει ανταλλάγματα . Για να δούμε , φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα να καταστήσουν τη Χώρα ως μη διαπραγματεύσιμο είδος σ’αυτό το παζάρι ; Εσείς πώς το βλέπετε ;