Σε Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προώθησης Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης συμμετέχει η Περιφέρεια

Στο δίκτυο AREPO, την ένωση των ευρωπαϊκών Περιφερειών για την προώθηση και προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π.) συμμετέχει πλέον επίσημα η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία για το σκοπό αυτό έλαβε μέρος στο Συνέδριο με θέμα “Η Νέα ΚΑΠ για υψηλής ποιότητας προϊόντα” που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  στις Βρυξέλλες.

 

Το δίκτυο AREPO στοχεύει, παράλληλα, και στην προάσπιση και προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών των ευρωπαϊκών περιοχών που εμπλέκονται στην παραγωγή των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης.  Συμμετέχουν 32 Περιφέρειες από 8 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω από 700 ενώσεις παραγωγών, με στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), των Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) και των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.) στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στο δίκτυο και στις εργασίες της AREPO αποτελούν συνέχεια της στοχευμένης προσπάθειας  για την ανάδειξη και προώθηση των πιστοποιημένων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντων της. Η αντιπροσωπεία της, παράλληλα συμμετείχε στη διαδικασία προπαρασκευής προτάσεων, μέσω των τεχνικών συναντήσεων, για τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (Γ.Ε.) και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα Ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα ποιότητας” του δικτύου AREPO, η Περιφέρεια Ηπείρου, είχε τη ευκαιρία να παρουσιάσει στο πλήθος των συμμετεχόντων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείγμα από  ορισμένα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. προϊόντα της, όπως:

 

Κρασιά: Βλάχικο ΠΓΕ Ιωάννινα Κτήμα Γκλίναβος ΑΕ, Primus Ζίτσα 2016 ΠΟΠ Ζίτσα Κτήμα Γκλίναβος ΑΕ, Rossiu di Munte Γινιέτς ΠΓΕ Μέτσοβο Κατώγι Αβέρωφ, Alba di Munte Traminer ΠΓΕ Μέτσοβο Κατώγι Αβέρωφ,  ZITSA SEMI- SPARKLING ΠΟΠ Ζίτσα Ζοίνος ΑΕ, Ζίτσα Classico ΠΟΠ Ζίτσα Ζοίνος ΑΕ, Αρκτούρος ΠΓΕ Ήπειρος Ζοίνος ΑΕ και Τσίπουρο Ζοίνος ΑΕ

Λουκούμια Βελογιάννη, Ελιές και Πάστα Ελιάς OLIVART OLIVES –κονσερβολιά Άρτας ΠΓΕ, κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ και ΚΑΡΑΛΗΣ.