Προσλήψεις συμβασιούχων στον Δήμο Ιωαννιτών για τις έκτακτες ανάγκες καθαριότητας

Στην πρόσληψη 15 εργατών αποκομιδής απορριμμάτων με δίμηνες συμβάσεις, προχωράει ο Δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει στην υπηρεσία καθαριότητας. Για να ληφθεί η σχετική απόφαση, η Δημοτική Αρχή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι, καθώς είναι γνωστό το θέμα που ανέκυψε για όλους τους Δήμους με τους διμηνίτες των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι 31/12/2017.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης εννέα ατόμων μόνιμου προσωπικού η οποία  έχει ήδη δρομολογήσει από το Δήμο Ιωαννιτών και σε αναμονή επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων από την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, η Δημοτική Αρχή εξήγησε ότι δεν μπορεί να αφήσει να υπάρχει έλλειμμα καθαριότητας στο Δήμο και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσει η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ενημέρωσε για το πρόβλημα που έχει ανακύψει:

“Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, όταν δόθηκε η νομοθετική δυνατότητα παρατείναμε όλες τις συμβάσεις συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα κι εκδώσαμε εγκαίρως όλα τα εντάλματα πληρωμής. Χωρίς δική μας ευθύνη οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούσαν να πληρωθούν, μιας και το νομοθετικό πλαίσιο αποδείχθηκε προβληματικό και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής.

Προτείναμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις στους συμβασιούχους για να συνεχίσουν να εργάζονται, γαιτί είμαστε στο πλευρό τους. Έγινε διαπραγμάτευση μαζί τους και στην έσχατη περίπτωση  που χρειαστεί να  προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, τους διαβεβαιώσαμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί στο πλευρό τους στο δικαστήριο αν χρειαστεί να φτάσουν εκεί. Η τελική τους απάντηση ήταν πως δεν ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρις ότου εξοφληθούν τα δεδουλευμένα”, είπε ο Δήμαρχος.

Κατέληξε δε λέγοντας πως “αναγκαστικά έπρεπε να κινηθούμε ταχύτατα και  να δώσουμε λύση στο πρόβλημα με νέες προσλήψεις, γιατί δεν είναι δυνατόν  για ένα γεγονός που δεν ευθύνεται ο δήμος να “τιμωρήσουμε” τους δημότες μας αφήνοντας να υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην αποκομιδή των απορριμμάτων”

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτζίδης, που εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγηση του τα εξής:

“Ο αριθμός των εργαζόμενων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας είναι κατά πολύ μικρότερος από τις πραγματικές ανάγκες. Με την αποχώρηση σημαντικού αριθμού υπαλλήλων είναι πλέον αδύνατο να πραγματοποιηθεί ομαλά αποκομιδή απορριμμάτων – ογκωδών αντικειμένων και η πλύση των κάδων σε όλες τις περιοχές του Δήμου, ιδιαίτερα σήμερα που οι δέκα (10) εργαζόμενοι στην καθαριότητα (αποκομιδή απορριμμάτων), των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν αυτοδίκαια, δεν παρέχουν υπηρεσίες, κατάσταση που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Έτσι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης 15 εργατών καθαριότητας (αποκομιδής απορριμμάτων)  για δύο (2) μήνες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας”.

Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει δρομολογήσει την πρόσληψη εννέα εργαζομένων, μόνιμου προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας, ωστόσο αυτές οι διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και είναι αναγκαίο μέχρι να τελεσφορήσει, να καλυφθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας με συμβασιούχους. Παράλληλα ο Δήμος είναι σε αναμονή και της αντιμετώπισης του προβλήματος των διμηνιτών συμβασιούχων από την πλευρά της κυβέρνησης κι εφόσον επιλυθεί οι συμβασιούχοι του Δήμου Ιωαννιτών που σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Θα επιστρέψουν στη δουλειά τους, αφού έχουν παραταθεί οι συμβάσεις τους μέχρι τις 31/12/2017.

Εν τέλει το Δημοτικό Συμβούλιο με αυξημένη πλειοψηφία ενέκρινε την πρόσληψη 15 συμβασιούχων στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Την απόφαση καταψήφισαν μόνο οι επικεφαλής των παρατάξεων ΔΡΑΣΥ και Λαϊκή Συσπείρωση.