Σπ. Ριζόπουλος: Ξεκάθαρες ερωτήσεις, συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Energean Oil&Gas

Μια μεγάλη μάχη την οποία δίνουμε αυτά τα χρόνια είναι να εξυψώσουμε τη σημαντικότητα των αντιπολιτευτικών παρατάξεων στο Περιφερειακό συμβούλιο. Πάγια θέση μας είναι ότι είναι πολιτικά λάθος οι εταιρίες να προσφεύγουν για ενημέρωση μόνο στην περιφερειακή αρχή, αγνοώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Energean Oil&Gas με υψηλόβαθμο κλιμάκιό της επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης 31-01-2023 τα γραφεία μας όπου υπήρξε ενημέρωση επί των γενικών αρχών της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διερεύνηση των εξορύξεων η οποία και έχει κατατεθεί επίσημα στην περιφέρεια. Στα πλαίσια της διαφάνειας ενημερώνουμε επίσημα για τη συνάντησή μας και για το πλαίσιο των ερωτήσεων που ετέθησαν εκ μέρους μας, με την προϋπόθεση ότι πλέον δεν μιλάμε για εξορύξεις πετρελαίου αλλά για φυσικό αέριο.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που λάβαμε καθότι είναι επίσημες και δεσμευτικές:

Ποιο είναι το status της παρουσίας της εταιρίας στα Ζαγοροχώρια;

– Η Energean με δική της απόφαση εξαίρεσε από την περιοχή της παραχώρησης τα Ζαγοροχώρια και άλλες περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, οι οποίες επιστράφηκαν στο ελληνικό Δημόσιο.

Υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο το οποίο δεσμεύει τις εταιρίες για συγκεκριμένα ανταποδοτικά. Πέραν αυτών όμως οι Ορίζοντες Ηπείρου πιστεύουν ότι εξίσου σημαντικό με την εύρεση του κοιτάσματος είναι και η δυνατότητα, επιτέλους, μετά τις αστοχίες των πολιτικών της περιοχής, να υπάρχει κάθε πίεση σε κάθε κατεύθυνση για σύνδεση των ηπειρωτών με το κοίτασμα και μάλιστα σε προνομιακές τιμές. Εσείς προτίθεστε να αναλάβετε τέτοια πρωτοβουλία;

-Σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος φυσικού αερίου, η Energean υποστηρίζει τη δημιουργία τοπικού δικτύου, το οποίο θα εφοδιάσει τους ντόπιους καταναλωτές σε ανταγωνιστικές τιμές.

Οι κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας επιβάλουν οποιαδήποτε δραστηριότητα να βρίσκεται 500 μ. μακριά από κατοικημένη περιοχή. Το δικό σας εργοτάξιο που θα στηθεί;

-Η περιοχή όπου θα στηθεί το εργοτάξιο επελέγη με κριτήρια αφ’ ενός μεν τον στόχο που έδωσε η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων , αφ΄ετέρου δε την πρόκληση της μικρότερης δυνατής όχλησης: το εργοτάξιο  απέχει περί τα 2 χλμ. από τους πλησιέστερους οικισμούς, πάνω από 8 χιλιόμετρα από οποιαδήποτε ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή και θα αναπτυχθεί σε μια περιοχή κυρίως χορτολιβαδική και ουσιαστικά χωρίς ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Η ίδια η προσπάθεια διερεύνησης δημιουργεί μια δυναμική στην τοπική οικονομία. Είτε σε επίπεδο προσλήψεων, είτε σε επίπεδο εκμίσθωσης εταιριών και αγοράς προϊόντων. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την περίοδο αυτή;

-Η Energean δεσμεύθηκε ότι θα απασχολήσει κυρίως ντόπιο εργατικό δυναμικό, με εξαίρεση φυσικά τους εξειδικευμένους εργαζόμενους. Στο έργο αναμένεται να απασχοληθούν 150 εργαζόμενοι με ειδικότητες όπως μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες. Η αγορά της περιοχής θα ωφεληθεί σημαντικά από τις αγορές δομικών και κατασκευαστικών υλικών, καθώς και από την προμήθεια αγαθών (λ.χ. διατροφή, καύσιμα, ατομικός εξοπλισμός κ.α.) και την παροχή υπηρεσιών.

Δεν υπάρχει δραστηριότητα η οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μικρής ή μεγάλης κλίμακας, δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η δική σας ΜΠΚΕ τι ακριβώς προσδιορίζει;

-Το σύνολο των επιπτώσεων που προβλέπονται στη ΜΠΚΕ περιορίζονται στο ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον αυστηρά στον χώρο του εργοταξίου, το εύρος του όποιου δεν ξεπερνά τα 20 στρέμματα κι ως εκ τούτου θεωρούνται από μικρές έως αμελητέες για το φυσικό περιβάλλον.