Στα Προϊόντα Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εντάχθηκε το Κασκαβάλι Πίνδου

Αίσια ήταν η  έκβαση  της προσπάθειας που κατέβαλε η Περιφέρεια Ηπείρου για την αναγνώριση του παραδοσιακού τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόν Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Συγκεκριμένα στις 17 Μαϊου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση «έγκρισης» του ΠΓΕ, για το «Κασκαβάλι Πίνδου», με ένα τρίμηνο περιθώριο για υποβολή τυχόν ενστάσεων πριν την οριστική έγκριση.

Το ερευνητικό πρόγραμμα έγινε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων – Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή).

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά την θετική αυτή εξέλιξη προχωρά-  σε συνεργασία με καταστήματα εστίασης- στην προβολή του  παραδοσιακού προϊόντος  μέσω της παραγωγής γεύσεων.

Με αφορμή την αρχική  ένταξη του προϊόντος στα προϊόντα ΠΓΕ  δόθηκε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Περιφέρεια.

 Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας που είχε αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, για να υπογραμμίσει ότι το κασκαβάλι είναι τοπικό προϊόν ποιότητας που παράγονταν  στην περιοχή μας από νομάδες κτηνοτρόφους.

 

 

Συνεχίζοντας,  ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη από 25 περίπου τοπικά εστιατόρια προκειμένου  να παράξουν συνταγές με βάση το κασκαβάλι, ευχαριστώντας τον σεφ κ. Βασίλη Λαγό ο οποίος ήδη παρουσίασε ανάλογες συνταγές στην τηλεόραση  ΕΡΤ.
«Είδαμε και με πολύ χαρά ότι ο κ. Ανδρέας Λαγός παρουσίασε συνταγές με το κασκαβάλι στην ΕΡΤ»,  είπε    για να προσθέσει ότι:  «τα εστιατόρια της περιοχής με τη βοήθεια του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ετοιμάζουν με βάση το κασκαβάλι δικές του  συνταγές το καθένα».

Εξήγησε  ακόμη  ότι το  «κασκαβάλι» με την ένδειξη ΠΓΕ θα παράγεται σε όλη την Ήπειρο και στους γειτονικούς νομούς Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύουν με την Πίνδο.

Τέλος ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στήριξε την όλη προσπάθεια.

 

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις» κ.  Χρήστος Τάτσης στην τοποθέτησή του ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι τα εστιατόρια ακολούθησαν  την προσπάθεια της Περιφέρειας  και ήδη  έγινε η τοποθέτησή του σε πολλά καταστήματα με διάφορες συνταγές,  προσθέτοντας  ότι «αυτό είναι μια εξέλιξη της γαστρονομίας της Ηπείρου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δική μας γαστρονομία, ώστε τα Γιάννενα πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα να γίνουν και γαστρονομικός τουρισμός».

 

Ο σεφ κ. Ανδρέας Λαγός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι σημαντικό για όλους εμάς και για όλο τον κόσμο να μάθει την ιστορία για όλα τα τοπικά προϊόντα,  ειδικά δε για το κασκαβάλι που  συζητάμε σήμερα, να γνωρίζει και τη  διατροφική του αξία.

«Είναι μια σημαντική στιγμή και εύχομαι να προχωρήσετε την πιστοποίηση και σε άλλα τοπικά προϊόντα. Πιστεύω  ότι τα ελληνικά προϊόντα αξίζουν μια σπουδαία θέση, ίσως και την πρώτη θέση γενικά στο χάρτη με τα παγκόσμια προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας», πρόσθεσε.

 

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων κ. Ευθυμία  Κονδύλη αναφέρθηκε στη μελέτη που εκπονήθηκε, ώστε να υποβληθεί ο σχετικός φάκελος, που περιλαμβάνει τα όρια της σύστασης και της τεχνολογίας παραγωγής αυτού του τυριού.

Ημερήσια Διάταξη Επιτροπής Περιβάλλοντος

Την Πέμπτη  1 Ιουνίου 2023, και ώρα 11.00 π.μ συνεδριάζει η  Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης,

με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση αποφάσεων 6ου/2023 Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

 1. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Ε.Π.Ο. αύξησης δυναμικότητας υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 14.000 σε 22.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Νεοχωρίου, Π.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η κα Θεοχαρούλα Κασσή. εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 2. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 26.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δυο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 13.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στην Τ.Κ. Λογγάδων, Π.Ε. Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας στις δύο επιμέρους εκμεταλλεύσεις είναι ο Παναγιώτης Αγγέλης και οι Δημήτριος Αγγέλης & Σοφία Γράψα, αντίστοιχα..(εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 3. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 7η,α/α 1): «Ε.Π.Ο. επέκτασης υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, από 17.800 σε 49.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στον αναδασμό Τ.Κ. Ζίτσας, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «Π.ΛΙΑΚΟΣ -Σ. ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ Ο.Ε.».. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.
 4. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 1): «Ε.Π.Ο. επέκτασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 13.000 σε 62.000 ορνίθια κρεατοπαραγωγής, αποτελούμενη από δύο επιμέρους πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, δυναμικότητας 41.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 21.000 ορνιθίων 2 κρεατοπαραγωγής αντίστοιχα, στη θέση «Στρόγγλι», Τ.Κ. Περάτης, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι οι κ.κ. Ιωάννης Μηλιώτης και Αναστάσιος Μηλιώτης.. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 5. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 5η, α/α 3): « Λατομείο μαρμάρων , στη θέση «Χαλίκια» της Τ.Κ. Αναργύρων, της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι οι κ.κ. Ιωάννης Μαρμούτας και Φώτιος Τζαβέλλας. εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 6. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Μικρό υδροηλεκτρικό, ισχύος 1,78 KW επί του ποταμού Τύρια της Δ.Ε. Σελλών του Δήμου Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: «ΚΕΔΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ε.Π.Ε.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η. από αναβολή).
 7. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η): «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,593 MW, Κορακάδες, Δ.Ε. Αθαμανίας, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 8. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας- θερμότητας, με καύση βιοαερίου, που έχει παραχθεί από μονάδα αναερόβιας χώνευσης, εγκατεστημένης ισχύος 999kWel , στην Τ.Κ. Νεοχωρίου, Δ.Ε. Πασσαρώνος, Δήμου Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: « ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ Ε.Π.Ε.».. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η. από αναβολή.).
 9. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η, 1η, 11η): «Φωτοβολταϊκό Πάρκο, ισχύος 75 MW, στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου, Δήμος Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία: « FOS AND WIND ENERGY A.E.». εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 10. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Τροποποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 95 MW, στη θέση «Καμαρίνα», της Τ.Κ. Καμαρίνας, Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «FOS AND WIND ENERGY A.E.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 11. Γνωμοδότηση, επί του περιεχομένου του φακέλου Τροποποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία Α2, ομάδα 10η): «Φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 30 MW, στη θέση «Καμαρίνα», της Τ.Κ. Καμαρίνας, Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας 3 Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία «FOS AND WIND ENERGY A.E.». (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
 12. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου « Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας δημοτικών δρόμων Τ.Κ. Μονολιθίου δήμου Βορείων Τζουμέρκων » , προϋπολογισμού 145.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ).
 13. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου «Επείγουσες εργασίες στερέωσης οδού πρόσβασης προς Επαρχιακό δίκτυο Καλαρρυτών και διευθέτηση όμβριων επ’ αυτού », προϋπολογισμού 117.000,00 ευρώ.
 14. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την υλοποίηση του έργου « Αποκατάσταση τοίχων αντιστήριξης δημοτικών δρόμων οικισμού Πραμάντων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων », προϋπολογισμού 93.000,00 ευρώ
 15. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Πωγωνίου για την υλοποίηση του έργου « Αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία κατοικίας στο Μαυρονόρος Πωγωνίου », προϋπολογισμού 74.4000,00 ευρώ.
 16. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση δασικού δρόμου Γ’ Κατηγορίας «ΠΛΑΙ – Λ. ΜΠΙΣΤΙΕΣ – Λ. ΜΠΑΖΓΟΥΡΙ – ΚΑΡΑΟΥΛΙ – ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΣ» Τ.Κ. Περιβλέπτου Δήμου Ιωαννιτών », προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ
 17. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Δωδώνης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση Συνδετήριας οδού από 8η επαρχιακή οδό Ν. Ιωαννίνων έως τον οικισμό Τερρόβου », προϋπολογισμού 41.000,00 ευρώ.
 18. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε. Περιφέρειας ΗπείρουΓια την υλοποίηση της Πράξης: «Δοκιμαστική Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων», προυπολογισμού 62.000,00 €
 19. Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του Ζαγορίου και της Περιφέρειας Ηπείρου για ττην παραλαβή των έργω ν του Δήμου Ζαγορίου.
 20. Έγκριση σύναψης Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζηρού για την παραχώρηση Δασολόγου – Δασοπόνου για την επίβλεψη σχετικών έργων του Δήμου Ζηρού. . ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η Γραμματέας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΛΗΣ Βασιλική Μαντζίλα ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π