Στις εκδηλώσεις για τον Απελευθέρωση της Τρίπολης συμμετείχε ο Δήμαρχος Πρέβεζας

 

Τις επίσημες εκδηλώσεις  για την 197η Επέτειο   από την Αλωση της Τριπολιτσάς  παρακολούθησαν  ο Δήμαρχος Πρέβεζας  Χρήστος Μπαϊλης  και η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του  Δήμου Ελευθερία Αγγέλη μετά από  σχετική πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμαρχος  Τρίπολης Δημήτρης Παυλής.

Οι δύο πόλεις   (η  Τρίπολη όπου γεννήθηκε και η Πρέβεζα όπου τερμάτισε την ζωή του ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης) έχουν ξεκινήσει   διαδικασία αδελφοποίησης  θέτοντας ως  στόχο την συνεργασία σε επίπεδο πολιτισμού, τουρισμού κλπ.  αλλά και την υλοποίηση δράσεων  που θα φέρουν πιο κοντά τους κατοίκους  των δύο    Δήμων.

Οι εκδηλώσεις  για την Αλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) πραγματοποιήθηκαν παρουσία   του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου και  με την συμμετοχή  πλήθος αρχών, φορέων και κατοίκων  από την ευρύτερη περιοχή .

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου , στο  ορεινό ιστορικό  Λιμποβίσι, το χωριό καταγωγής του  Θεόδωρου Κολοκοτρώνη όπου  σώζεται  το σπίτι του, τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση και  έγινε κατάθεση στεφάνων(και από τον Δήμαρχο Πρέβεζας) στη μνήμη του   μεγάλου Αγωνιστή   για την  απελευθέρωση  του  Μοριά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Στο μεγαλείο  του Γέρου του Μοριά “υποκλίθηκαν” εκπρόσωποι συλλόγων   και σωματείων οι οποίοι  φορώντας παραδοσιακές στολές και κρατώντας αυθεντικές αρματωσιές από την περίοδο της  Επανάστασης του  1821   απέδειξαν ότι  ο χρόνος αντί να φθείρει, καθιστά πιο ζωντανές  τις   μνήμες ανθρώπων   που αγωνίστηκαν  για την  ελευθερία της πατρίδας .

Το  βράδυ του Σαββάτου στην Πλατεία Αρεως “ζωντάνεψε” για δεύτερη χρονιά η Αλωση της Τριπολιτσάς σε ένα  εντυπωσιακό   θεατρικό δρώμενο με την συμμετοχή

καλλιτεχνικών σχημάτων και  λαογραφικών σωματείων της πόλης.

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου   μετά την αρχιερατική δοξολογία η οποία τελέστηκε στον  Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου και την κατάθεση στεφάνων  στον Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  κ.Προκόπη Παυλόπουλο  πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση με  την συμμετοχή αναπήρων , φιλαρμονικών , μαθητών και μαθητριών των σχολείων, αντιπροσωπειών των ιστορικών πόλεων, χορευτικών συνόλων και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν εντυπωσιακά το βράδυ της Κυριακής με  την παρουσίαση του Αξιον Εστί( με την φωνή του Δημήτρη Μπάση  και  την αφήγηση του Γιάννη Βούρου) ενώ δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της  Τρίπολης .

O  Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής  ευχαρίστησε θερμά τον κ.Μπαϊλη και την  κ.Αγγέλη για την παρουσία τους στην κορυφαία αυτή στιγμή για την  πόλη του, ενώ  συζήτησε μαζί τους τις λεπτομέρειες  για την  τελετή αδελφοποίησης  η οποία θα  “επισφραγίσει”   την  πορεία   φιλίας και συνεργασίας που  έχει  ήδη αναπτυχθεί  στα  βήματα  του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Ο κ.Μπαϊλης από την  πλευρά του ευχαρίστησε επίσης για την πρόσκληση  υπογραμμίζοντας ότι Τρίπολη και Πρέβεζα είναι δύο πόλεις που αποκτούν πλέον  κοινή πορεία και θα πορεύονται μαζί για την ανάδειξη  της πολιτιστικής κληρονομιάς, της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολλών ακόμη δράσεων   γόνιμης και ειλικρινούς συνεργασίας.

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η επίσκεψη  στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης (και  σήμερα στεγάζεται η Πρυτανεία)  καθώς και     η συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου   Αθανάσιο  Κατσή  με τον οποίο ο κ.Μπαίλης και η κ.Αγγέλη     αντάλλαξαν συμβολικά δώρα  και συζήτησαν για την αδελφοποίηση  των δύο πόλεων αλλά και τρόπους  συνεργασίας  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον Δήμο Πρέβεζας.