Στις κάλπες σήμερα οι Ιταλοί για το δημοψήφισμα-Σε αγωνία η Ευρώπη

Οι Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ομως, στο κρίσιμο ιταλικό δημοψήφισμα διακυβεύονται περισσότερα και για αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη.

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ιταλοί θα το αντιμετωπίσουν ως ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στη χώρα, με τον Ματέο Ρέντσι να έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα παραιτηθεί αν χάσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα ηττηθεί, όμως πολλοί παραμένουν αναποφασιστοι. Κάτι που τρομάζει την Ευρώπη, καθώς υπάρχει φόβος για την οικονομική σταθερότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό της εξουσίας της γερουσίας και μείωση των μελών της από 315 σε 100, από τους οποίους οι 74 θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, 21 δήμαρχοι και 5 θα εκλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ρέντσι επιχειρηματολογεί υπέρ αυτών των αλλαγών, υποστηρίζοντας ότι θα επιταχύνουν τις νομοθετικές διαδικασίες στην Ευρώπη. Οι αντίπαλοί του απαντούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.

Ακόμη, οι Ιταλοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες, με τη σημερινή τους μορφή, όπως και τη μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Στο 20,1% η προσέλευση

Στο 20,1% διαμορφώνεται, τελικά, η προσέλευση των Ιταλών στις κάλπες για το συνταγματικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για δημοψήφισμα, η συμμετοχή θεωρείται σχετικά υψηλή. Υπενθυμίζεται πως, λόγω του ότι η μεταρρύθμιση έχει ήδη ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο, το αποτέλεσμα θα είναι έγκυρο έστω και αν ψηφίσει λιγότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα. Τα επόμενα στοιχεία σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων θα δημοσιοποιηθούν στις 7 ώρα Ιταλίας , 8 ώρα Ελλάδας.