Στον στρατιωτικό εισαγγελέα Ιωαννίνων η υπόθεση των φαντάρων με τον αλβανικό αετό

Στον στρατιωτικό εισαγγελέα Ιωαννίνων παραπέμφθηκε η υπόθεση των νεοσύλλεκτων στρατιωτών που φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους, με την  κατηγορία που έχουν να αντιμετωπίσουν να είναι πιθανότατα η προσβολή στρατού σε βαθμό πλημμελήματος. Η συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπει ποινή φυλάκισης, μέχρι και 5 έτη, και παρότι δεν έχουν ορκιστεί ακόμη εμπίπτουν στον στρατιωτικό νόμο.

AdTech Ad

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος,  μόλις επέστρεψε από τις ΗΠΑ, ενημερώθηκε αναλυτικά για το θέμα, ζητώντας να επιβληθούν οι αυστηρότερες προβλεπόμενες ποινές.

Η φωτογραφία με τους επτά οπλίτες αναρτήθηκε στο facebook το Σάββατο κι έπειτα από έρευνα των αρμόδιων στρατιωτικών υπηρεσιών πιστοποιήθηκε ότι πρόκειται για νεοσύλλεκτους που ακόμη δεν έχουν ορκιστεί.

Οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών εξέτασαν μήπως η φωτογραφία ήταν παλαιά ή επρόκειτο για προϊόν μοντάζ. Από τον περιβάλλοντα χώρο κατάλαβαν ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στο στρατόπεδο του Μεσολογγίου που όλη την προηγούμενη εβδομάδα γινόταν κατάταξη και έτσι εντοπίστηκαν οι στρατιώτες που κατατάχθηκαν μόλις προσφάτως ενώ από τα ονοματεπώνυμά τους εξακριβώθηκε ότι πρόκειται για νεαρούς αλβανικής καταγωγής.

Η ορκωμοσία τους θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τον κανονισμό οι ποινές θα μπορούν να τους επιβληθούν, αφού θα έχουν ορκιστεί. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ σχεδιάζει να τοποθετήσει καθέναν από τους 7 οπλίτες σε διαφορετική μονάδα ώστε να μην είναι μαζί.

Στρατιωτική πηγή του ΓΕΣ που επικαλείται επίσης η ίδια εφημερίδα, επισημαίνει πως έρευνα θα ξεκινήσει και στο κέντρο νεοσυλλέκτων για το πως οι στρατιώτες κατάφεραν να περάσουν κινητό με κάμερα ή φωτογραφική μηχανή, κάτω από τη μύτη των στελεχών, τη στιγμή που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά.