Ιωάννινα:«Στους δρόμους του Νησιού» για δεύτερη χρονιά

«Στους δρόμους του Νησιού», στους δύο αγώνες δρόμου 3.600 μ. και 1.600 μ. με δωρεάν συμμετοχή, μπορούν να πάρουν μέρος δρομείς και περιπατητές, ακόμη και αν δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία από τρέξιμο. Οι αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα δίνουν σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, αλλά κυρίως να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, τρέχοντας σε απόσταση επαφής από τα νερά της λίμνης, δίπλα από ένα παρθένο δασύλλιο και στα γραφικά καλντερίμια και τις πλατείες του Νησιού.

Στον αγώνα των 3,6 χλμ. έχουν δικαίωμα συμμετοχής όσοι είναι γεννημένοι από το 2001 και μεγαλύτεροι, ενώ για τους ανήλικους πρέπει να κατατεθεί στην γραμματεία υπεύθυνη δήλωση του γονέα για τη συμμετοχή τους. Ο αγώνας θα εκκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από το Σαράι (θέση πλατφόρμα) και θα πραγματοποιηθούν δύο γύροι στην παραλίμνια διαδρομή του νησιού, με τους συμμετέχοντες να τρέχουν στα δρομάκια και τις πλατείες του οικισμού, δίπλα από τα μουσεία και τα μοναστήρια, με τερματισμό στο Μουσείο του Αλή Πασά.

Στις 7 το απόγευμα, από το ίδιο σημείο θα ξεκινήσει και ο αγώνας του 1,6 χλμ., στον οποίο δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές από το 2002 έως και το 2007, ενώ μικρότεροι μαθητές μπορούν να μετέχουν με την συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα. Οι ανήλικοι μαθητές πρέπει απαραίτητα να καταθέσουν στην γραμματεία υπεύθυνη δήλωση του γονέα για τη συμμετοχή τους στον αγώνα.

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή «Στους Δρόμους του Νησιού» είναι μεγάλο και καλό θα είναι όσοι θέλουν να συμμετέχουν, να φροντίσουν για την έγκαιρη εγγραφή τους στο Κέντρο Εγγραφών στην οδό Αβέρωφ 4 καθημερινά, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Για λόγους ασφαλείας έχει τεθεί ανώτατο όριο συμμετοχών στα 600 άτομα και όσοι δεν εξασφαλίσουν την έγκαιρη εγγραφή τους, δε θα μπορέσουν να συμμετέχουν και να παραλάβουν τα αναμνηστικά τους. Εγγραφές και παραλαβή αριθμών θα γίνονται και στο Νησί, στην αφετηρία του αγώνα στη θέση Σαράι, από τις 16.30 έως τις 18.00, στην περίπτωση που δεν καλυφθεί νωρίτερα ο αριθμός.

Μετά μουσικής και εκθέσεων

Ωστόσο, και όσοι δεν πάρουν μέρος στους δύο αγώνες, μπορούν να βρεθούν στο Νησί, όπου από το απόγευμα θα υπάρχουν street musicians από το Ioannina School of Music και έχουν προγραμματιστεί συναυλίες των Solid Buzz, The R.A.G. και Blues People στη θέση Σαράι, των Beer for Breakfast, του Γιώργου Γάκη με τους Troublemakers και του σχήματος Ηχοβάτες με παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια στην Πλατεία Αλιέων, στο πλαίσιο του Ioannina Rock Island.

Παράλληλα, ο Αιμίλιος Νέος θα εκθέτει φωτογραφίες του δίπλα στην εκκλησία του Νησιού, η Βασιλική Σιαταρά και ο Κλέανδρος Ζυγούρης έργα ζωγραφικής τους στο Σαράι και στην πλατεία Μοναστηρίου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του Μενέλαου Συκοβέλη με τίτλο «Απειρωτάν Rock». Τέλος, στον μώλο του Νησιού ο Μουσικός Οίκος Σταύρος Ντούκας, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνει, από τις 6.30 το απόγευμα, μουσικά εργαστήρια, σεμινάρια και έκθεση μουσικών οργάνων.

Στις 19.30 είναι προγραμματισμένη και η τελετή έναρξης του 10ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στα μοναστήρια του Νησιού, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και στο Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.

Η τιμή του εισιτηρίου στα καραβάκια θα είναι στο 1 ευρώ με επιστροφή, μετά από απόφαση του Σωματείου Λεμβούχων Νήσου που στηρίζει τη διοργάνωση. Τα δρομολόγια θα συνεχιστούν ως και το πέρας της τελευταίας συναυλίας.