Στο Τόκυο για τις βιώσιμες και καινοτόμες πόλεις ο Δήμος Ιωαννιτών

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στη 2η Συνάντηση Πόλεων Ε.Ε.-Ιαπωνίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» 2016-2019.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Ευρωπαϊκές πόλεις Donestia San Sebastian (Ισπανία), Essen (Γερμανία), Frankfurt (Γερμανία) και Ancona (Ιταλία), οι οποίες θα συνεργαστούν επίσης με πόλεις της Ιαπωνίας.
Σήμερα, 23-4-2018, οι εργασίες λαμβάνουν χώρα στο Τόκιο ενώ αύριο και μεθαύριο (24-25-2018) οι εργασίες θα συνεχιστούν στην πόλη της Ιτσινόμια.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας ήταν ο μοναδικός αιρετός από τις πόλεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο κ. Μπέγκας, αφού ευχαρίστησε τις Αρχές της Ιαπωνίας και του Τόκιο για τη φιλοξενία, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς δημάρχους και να αναπτύξει στενές σχέσεις με διάφορες πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδος, διαπιστώνοντας ότι οι πόλεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την Ευρώπη και τις παγκόσμιες συνεργασίες, αλλά και η Ευρώπη και τα παγκόσμια θεσμικά όργανα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πόλεις.
«Καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική για να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση. Εξάλλου, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ της πόλεων του κόσμου και των ευρωπαϊκών πόλεων είναι προς το συμφέρον όλων μας.
Το γεγονός αυτό καθίσταται ακό μαπιο ξεκάθαρο αν εντοπίσουμε τις ομοιότητές μας σε τομείς που επιθυμούμε να αναπτύξουμε, όπως :
• ο πολιτισμός,
• Η ενέργεια και το κλίμα,
• Η βιώσιμη κινητικότητα,
• Οι έξυπνες πόλεις
• Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
• και τελικά η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πόλεις παγκόσμια οδηγούν τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο,ανοιχτών, βιώσιμων και φιλικότερων προς τον πολίτη και τον επισκέπτη πόλεων», είπε ο κ Μπέγκας.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η σημερινή πρόκληση είναι μοναδική γιατί η δυναμική και η ποικιλομορφία των πόλεων είναι εξίσου μοναδική:
«Οι μεγαλύτερες πόλεις στην Ευρώπη – το Λονδίνο και το Παρίσι – είναι μόνο το 1/3 του Τόκιο. Συνεπώς, η ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις τόσο διαφορετικών φορέων είναι μοναδική και για αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Για να φέρουμε τις πόλεις μαζί.
Ειδικότερα για την πόλη που εκπροσωπώ, τα Ιωάννινα, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διεθνής Αστική Συνεργασία (IUC): Βιώσιμες και Καινοτόμες Πόλεις και Περιφέρειες» όντας 1 από τους 4 δήμους που επιλέχτηκε από όλη την Ελλάδα για να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Σε ότι αφορά το Δήμο Ιωαννιτών η πόλη εταίρος του επιλέχτηκε να είναι η Ιτσινόμια της Ιαπωνίας και η συνεργασία έγκειται σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών.
Αντικείμενο της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού Τοπικού Σχεδίου Δράσης το όποιο θα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ή μια πρόκληση κοινή και για τις δύο πόλεις.
Η συμμετοχή του Δήμου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η Ιαπωνία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη, υπέγραψε πρόσφατα σύμφωνο πολιτικής εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ευρωπαϊκή ένωση χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία αυτή από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών.
Για το δήμο Ιωαννιτών, η δυνατότητα συνεργασίας με τη χώρα της Ιαπωνίας πέραν της βιώσιμης κινητικότητας και σε άλλους τομείς, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία που δε πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις του τόπου μας.
Να σημειωθεί ότι πέραν του Δημάρχου, στην Ιαπωνία βρίσκονται και οι αντιδήμαρχοι, Ελένη Βασιλείου και Βάσω Μέγα.