Συνάντηση για θέματα ισότητας των φύλων

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου συναντήθηκε  με την Υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δράσεις και οι θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ισότητα των φύλων, την προστασία της μητρότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας των γυναικών.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων το Υπουργείο Εργασίας, μεταξύ άλλων, επέκτεινε την άδεια και τα επιδόματα μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία παρένθετης μητρότητας, εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες. Επέκτεινε την προστασία από απόλυση για τις μητέρες που υιοθετούν ή εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας. Αναβάθμισε την προστασία της μητρότητας για τις εργαζόμενες σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Θέσπισε ειδική γονική άδεια για τους γονείς παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο Down ή αυτισμό.

Επίσης, θέσπισε την αντικειμενική προβολή των ανέργων που αναζητούν εργασία μέσω του ΟΑΕΔ, όπου ο εργοδότης δεν έχει πλέον πρόσβαση στο φύλο του ανέργου. Για πρώτη φορά έδωσε τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαν να εγγραφούν, μεταξύ των οποίων και οι κακοποιημένες γυναίκες που φιλοξενούνται σε σχετικές δομές υποστήριξης.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συμμετείχε σε συνεργασία με Ελληνική Αστυνομία, σε κοινή δράση ελέγχων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων έχει αναλάβει την εισαγωγή της κατηγορίας εμπορίας ανθρώπων στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων του, καθώς και την κατάρτιση των Επιθεωρητών Εργασίας σε θέματα εμπορίας ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ειδικής Εκπαίδευσης υποψήφιων Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, έλαβε χώρα εκπαίδευση σε θέματα ισότητας των φύλων και προστασίας της μητρότητας.

Το Υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του με στόχο τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους δουλειάς.