Συνάντηση Μπέγκα-Στυλιανίδη για το θέμα του προσφυγικού

Έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει ώστε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα του προσφυγικού απέκτησε ο Δήμος Ιωαννιτών μετά τη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, Παντελής Κολόκας, με τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστο Στυλιανίδη.
Ο κ. Στυλιανίδης στα πλαίσια της εκδήλωσης – συζήτησης που διοργανώνεται στα Γιάννενα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου και είχε μια μακρά και παραγωγική συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο για θέματα διαχείρισης του προσφυγικού, αντιδήμαρχο.
Ο Επίτροπος ενημερώθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να διαχειριστεί μέχρι σήμερα το ζήτημα του προσφυγικού ο Δήμος αποδίδοντας μάλιστα τα εύσημα του για την συνολική προσπάθεια που έχει γίνει ,παρά τους κατά καιρούς αιφνιδιασμούς με τους όποιους βρέθηκε αντιμέτωπος.
Ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε μάλιστα ως πρότυπο τη δουλειά που έχει γίνει εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει από τη μεριά του τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από τον Δήμο το επόμενο διάστημα γύρω από το θέμα αυτό.
Το σημαντικότερο απ’ αυτά τα αιτήματα έχει να κάνει με την χρηματοδότηση, μέσα από τις προβλεπόμενες από την Ε.Ε. διαδικασίες, έργων ανακαίνισης – αναπαλαίωσης κτιρίων που σήμερα βρίσκονται εγκαταλειμμένα προκείμενου να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού.
Στόχος είναι, μέσα από κοινές δράσεις με την κοινωνία των Ιωαννίνων, οι χώροι να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πρόσφυγες – για όσο διάστημα διαρκέσει η παραμονή τους- όσο και από τους κατοίκους του Δήμου.
Να τονιστεί στο σημείο αυτό, πως ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τις διεθνείς Οργανώσεις, τις πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο και τις εθελοντικές ομάδες έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που βασίζεται στη μακρά φιλοξενία των προσφυγών και όχι –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- της άμεσης ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία, με δεδομένο πως η συντριπτική πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από τη χώρα μας.
Τόσο ο κ. Μπέγκας όσο και ο κ. Κολόκας, ενημέρωσαν τον Επίτροπο για το σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την διαδικασία ενοικίασης διαμερισμάτων, θέτοντας όμως παράλληλα το ζήτημα της δημιουργίας μιας δομής για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και τη σημασία που έχει για την περιοχή μας, εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της κάθε είδους εκμετάλλευσής τους.