Συνάντηση του βουλευτή Γιάννη Στέφου με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεών του με διάφορους φορείς του νομού,  είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Μιτοπούλου στις 31-8-2018. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Ρόδου.

 

Οι δύο ιθύνοντες προβαίνοντας σε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση προς τον βουλευτή, ανέδειξαν πολύ ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Ανάμεσα στ’ άλλα, τα Κέντρα έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών, όπου διοίκηση και προσωπικό ανταλλάσσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές, μέρος των οποίων είναι και οι εκδρομές των φιλοξενουμένων με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών χωρίς αποκλεισμούς.

 

Το ενδιαφέρον της συζήτησης εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν λόγω ιδρύματα. Η κ. Μιτοπούλου τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί στην πρόνοια ιδιαίτερη βαρύτητα από την παρούσα κυβέρνηση, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για την υγεία. Υπογράμμισε την έλλειψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των 13 ιδρυμάτων που υπάρχουν στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη υποστήριξης από τα νοσοκομεία και τις ΤΟΜΥ. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε ως ενδεχόμενο να

αναθεωρηθεί εκ νέου η παροχή ποσοστού στις δομές κλειστής φροντίδας από τις συντάξεις των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις δομές αυτές. Το παραπάνω αναφέρθηκε λόγω και της ηθικής διάστασης που εγείρεται αναφορικά με τους συγγενείς-αποδέκτες των συντάξεων αυτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν διατηρούν καμία επαφή με τους φιλοξενούμενους. Η κ. Μιτοπούλου ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα της απο-ιδρυματοποίησης ως το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί,  τονίζοντας ότι,  σε προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η ενημέρωση του προσωπικού και της κοινότητας, ενώ αργότερα η αύξηση των κονδυλίων θα είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

 

Ο κ. Στέφος, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των ιδρυμάτων για την ενδελεχή ενημέρωση, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας, για την ανάδειξη, στήριξη και περαιτέρω υποστήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων.