Συναντήσεις του Προέδρου του ΠΣΗΕ στην Αθήνα

Ολιγοήμερο ταξίδι αστραπή στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του είχε την ευκαιρία συναντήσεων μεταξύ άλλων από το χώρο των Νεομφυών Επιχειρήσεων (MIT), με το Ελληνό-Αμερικάνικο Επιμελητήριο, τον ομογενή Γερουσιαστή από το Rhode Island Λεωνίδα Ραπτάκη, καθώς και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.

 

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο κος Δήμου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υπεύθυνο Τύπου κο Καλυβιώτη, είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα κο Πουλάκη, όπου συζητήθηκε το θέμα της Ψήφου των Αποδήμων, πάγιο αίτημα του ΠΣΗΕ. Ο κος Πουλάκης ενημέρωσε ότι η αρμόδια επιτροπή τελείωσε την εργασία της και κατατίθεται την Μεγάλη Δευτέρα στον Υπουργό Εσωτερικών σχετικό πόρισμα, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους απόδημους του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

 

Στο Υπουργείο Εξωτερικών οι εκπρόσωποι του ΠΣΗΕ, είχαν συνάντηση με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό κο Τέρενς Κουίκ. Τα δύο θέματα τα οποία τέθηκαν από τον κο Δήμου είχαν να κάνουν με τα περιουσιακά των Βόρειο-Ηπειρωτών και την μετεξέλιξη του Σ.Α.Ε.. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε για πρόσφατη δημοσίευση νέας Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή προηγούμενης Απόφασης περί χαρακτηρισμού παραθαλάσσιων περιοχών γύρω από την Χειμάρρα ως κρατικών, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εγγραφή των ιδιωτικών περιουσιών.

Όσον αφορά το Σ.Α.Ε. ο Υφυπουργός Εξωτερικών κος Κουίκ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί έως τέλος Μαΐου με κύρια χαρακτηριστικά την αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση. Επίσης τόνισε την ανάγκη της καταγραφής φυσικών προσώπων και την προώθηση του φιλελληνισμού. Προς αυτό ενημέρωσε και για την καμπάνια από κοινού καμπάνια «Φέρε μαζί έναν φίλο Γείτονα» των Υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού.