Συνεχίζεται ο αποχιονισμός του οδικού δικτύου της Ηπείρου από την καθολική χιονόπτωση

Από τα  μεσάνυχτα οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων, βρίσκονται “επί ποδός” προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την ισχυρή χιονόπτωση που έχει καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου με πυκνό στρώμα χιονιού. Για τον καθαρισμό του Εθνικού οδικού δικτύου και του κύριου επαρχιακού οδικού δικτύου,   έχει τεθεί σε συνεχή λειτουργία το σύνολο του διαθέσιμου μηχανολογικού εξοπλισμού Περιφέρειας και Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε συνεργασία με κατά τόπους Δήμους έγινε καθαρισμός και οδικών αρτηριών που οδηγούν σε υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α.  Επίσης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, έγινε μεταφορά σε νοσοκομεία πολιτών που έχρηζαν άμεσης φροντίδα υγείας (αιμοκαθάρσεις κ.α.).

Παράλληλα με τον αποχιονισμό, συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων συνέχισαν τη ρίψη δεκάδων τόνων αλατιού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον παγετό.

 

Πρόσκαιρη διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3, 5 τόνων έγινε με απόφαση της Τροχαίας στις Εθνικές Οδούς Ιωαννίνων- Άρτας και Ιωαννίνων- Κακαβιάς και στην Εγνατία Οδό (στα όρια της Π.Ε. Ιωαννίνων) καθώς επίσης και ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας  όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας (από το 1ο μέχρι το 390 χλμ) εξαιτίας παγετού. Λίγο πριν το μεσημέρι η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως.

Μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες δεν υπήρχε κανένα αποκλεισμένο χωριό, η κίνηση ωστόσο προς τα περισσότερα των ημιορεινών- ορεινών περιοχών γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.  Προβλήματα εντοπίζονται εντός οικισμών και σε δημοτικούς οδούς, για την αντιμετώπιση των οποίων οι πολίτες πρέπει να καταφεύγουν στους οικείους Δήμους.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, για το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, επισημαίνοντας ότι για μια ακόμη φορά υπερέβαλλαν εαυτούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες μετακίνησης των πολιτών.

 

Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, επισημαίνεται ότι τις επόμενες ώρες και ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν παγετό. Για το λόγο αυτό συστήνεται σε οδηγούς, αλλά και σε πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.