Σχολεία: Πάνω από 15.500 κρούσματα ανίχνευσαν τα self test -Οι οδηγίες για τους γονείς

Χιλιάδες κρούσματα αποκάλυψαν τα self test που έγιναν εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Μέχρι την Κυριακή, τα self tests είχαν παραλάβει το 90% των δικαιούχων -μαθητές και εκπαιδευτικοί- ενώ σήμερα το πρωί, από τις 7:00, διανέμονταν self test από τις σχολικές μονάδες. Οι πρώτες πληροφορίες, το πρωί, ανέφεραν περί τα 14.000 κρούσματα κορωνοϊού από τα self test στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία για τα self test δείχνουν 15.547 κρούσματα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί και το υπ. Παιδείας, πρόκειται για χιλιάδες κρούσματα που δεν θα είχαν βρεθεί δίχως τα self test που έγιναν για το άνοιγμα των σχολείων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού για τον κορωνοϊό, από την αρχή της πανδημίας. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Παιδείας, υποβλήθηκαν σε τεστ 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κάθε ένα εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού των self test αποτελεί άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο αύριο Τρίτη, ενώ την Πέμπτη θα γίνει νέο self test
Για να διευκολύνεται ο έλεγχος των αποτελεσμάτων που δηλώνονται στην πλατφόρμα https://edupass.gov.gr/, καλό θα ήταν να δηλώνεται το αποτέλεσμα το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει κατά την ημέρα που πρέπει να επιδείξει το έντυπο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα πρέπει να το έχει μαζί του την ημέρα που θα επιστρέψει στο σχολείο.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία -Πόσο διαρκεί η καραντίνα
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η καραντίνα θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες:

(α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
(β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι (τεστ) κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπ. Παιδείας διευκρινίζει για την περίπτωση κρούσματος:

Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Πηγή: iefimerida.grΣχολεία: Πάνω από 15.500 κρούσματα ανίχνευσαν τα self test -Οι οδηγίες για τους γονείς