«Σωσίβιο» σε χιλιάδες υπερχρεωμένους με κούρεμα οφειλών και αποπληρωμή στο μέλλον

Την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς το νομοσχέδιο για τη σύσταση του εξωδικαστικού μηχανισμού μέσω του οποίου επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς τράπεζες, πιστωτές, εργαζομένους και Δημόσιο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη για το σχετικό σχέδιο νόμου.

Το κείμενο θα τεθεί σε συζήτηση και με τους Θεσμούς στις 17 ή 18 Οκτωβρίου οπότε και οι επικεφαλής τους επιστρέφουν στην Αθήνα για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Ετσι, δίνεται ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που παράγοντες της αγοράς ανεβάζουν τον αριθμό σε 400.000.

«Σωσίβιο» σε χιλιάδες υπερχρεωμένους με κούρεμα οφειλών και αποπληρωμή στο μέλλον

Kαι ατομικές
Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΚΥΣΟΙΠ, ο νέος νόμος θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς να αποκλείονται οι ατομικές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου θα είναι υπερχρεωμένες καθώς και όλα τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Ως προς το περιεχόμενο των λύσεων δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, καθώς θα μπορούν να αφορούν πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, διαγραφές μέρους των οφειλών ή και άλλους τρόπους ρύθμισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο νέος μηχανισμός εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Σωσίβιο» σε χιλιάδες υπερχρεωμένους με κούρεμα οφειλών και αποπληρωμή στο μέλλον

Τα βασικά βήματα είναι:

• Κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπου και θα του υποδεικνύονται τα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

• Την αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα την αναλαμβάνει συντονιστής από το Μητρώο Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ενώπιόν του θα διεξάγονται οργανωμένα διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης και όλων των πιστωτών, συμπεριλαμβανομένων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, στην περίπτωση που υπάρχουν σχετικά χρέη. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τόσο των εργαζόμενων όσο και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν οφειλές και προς εκείνους.

• Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται στη βάση διαφανών και κοινά αποδεκτών κριτηρίων. Η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα κρίνεται σύμφωνα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης, ενώ των μεγαλύτερων θα αξιολογείται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

• Εάν η διαδικασία καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 60% της συνολικής οφειλής, η υπόθεση θα παραπέμπεται σε δικαστή προς επικύρωση. Σε μια τέτοια περίπτωση η δικαστική απόφαση θα επιβάλλει τη συμμόρφωση του συνόλου των πιστωτών.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι δομημένος με τρόπο που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους (στρατηγικοί κακοπληρωτές) και θα επικεντρώνεται στη διάσωση υγιών, κατά τα άλλα, επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό θα αξιοποιείται κάθε διαθέσιμο πληροφοριακό στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.)

Ρυθμίσεις
Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις με τις οποίες υπό προϋποθέσεις δεν θα διώκονται ποινικά τραπεζικά στελέχη που θα εγκρίνουν ρυθμίσεις ή και διαγραφές επιχειρηματικών οφειλών. Τέτοιες προϋποθέσεις είναι να μην έχουν π.χ. συγγενική σχέση με τους επιχειρηματίες.

Άλλη ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι αν ένας επιχειρηματίας δεν είναι συνεργάσιμος ή δεν είναι διατεθειμένος να συνεισφέρει με κεφάλαιο ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο στη διάσωση της επιχείρησής του, τότε αυτομάτως θα απομακρύνεται από την ιδιοκτησία της εταιρείας του.

Και δύο υπουργοί
Πέραν των τακτικών μελών του ΚΥΣΟΙΠ στη χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των θέσεων εργασίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και στην ανάκαμψη της οικονομίας», τονίζεται σχετικώς από το ΚΥΣΟΙΠ, ενώ ασκεί και κριτική για το «νόμο Δένδια» λέγοντας ότι δεν ήταν λειτουργικός. Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας κατηγορεί την κυβέρνηση για συστηματική υπονόμευση του πλαισίου, με αποτέλεσμα να χαθούν δύο χρόνια από την ψήφισή του (2014) και τα «κόκκινα δάνεια να φτάσουν στο 45%».

imerisia.gr