Σύνταξη πριν από τα 62 έτη για 150.000 ασφαλισμένους – Οι προϋποθέσεις

Η επόμενη πενταετία είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη, πριν τα 62 τους έτη. Από τους 150.000 ασφαλισμένους που θα έχουν αυτή την ευκαιρία, οι 50.000 έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα με το παλιό καθεστώς και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Από αυτούς οι περίπου 20.000 είναι κάτω των 55 ετών. Άλλοι 100.000 ασφαλισμένοι μπορούν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από φέτος μέχρι και το 2021 σε ηλικίες κάτω των 60.

Όλοι θα λάβουν σύνταξη με τον νέο τρόπο υπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ήδη προωθείται τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία υπολογισμού των οριστικών νέων συντάξεων, που είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Μάιο.

Η τροπολογία θα συνδέει τη βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί προς το παρόν να εκδώσει τον συντελεστή αναπροσαρμογής των μισθών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ο μέσος όρος

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, βάση υπολογισμού για τις νέες συντάξεις είναι ο μέσος όρος των αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 και μετά. Αυτός ο μέσος όρος αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με έναν συντελεστή «ετήσιας μεταβολής μισθών», ο οποίος πρέπει να υπολογιστεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Μόλις οριστικοποιηθεί η νέα εξίσωση, θα καταστεί εφικτό να υπολογιστούν και δεκάδες χιλιάδες οριστικές συντάξεις που εκκρεμούν με το νέο σύστημα. «Η πρόωρη αποχώρηση για συνταξιοδότηση κατά κανόνα δεν συμφέρει πλέον. Μόνο τους ανέργους θα μπορούσε κανείς να προτρέψει σε πρόωρη έξοδο, αλλά όσοι έχουν εργασία καλό είναι να παραμένουν στο σύστημα», τονίζει ο πρ. υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Όσοι φύγουν φέτος και με την απαραίτητη προϋπόθεση πως η νέα τους σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον του παλιού τρόπου υπολογισμού, θα λάβουν ως «μίνι μπόνους προσωπικής διαφοράς» το 1/3 αυτής της διαφοράς (δηλαδή το 33%).

Για όσους μείνουν εργαζόμενοι ώστε να αποχωρήσουν το 2018, η εν λόγω «προσωπική διαφορά» πέφτει από το 33% στο 25% (1/4), ενώ για όσους φύγουν από 1/1/2019 καταργείται εντελώς. Σύμφωνα με ειδικούς η απώλεια μπορεί να ξεπερνά και τα 100€/μήνα.

Πηγή: imerisia.gr