Τί είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στα Ιωάννινα

mitsioa1

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ από τα Ιωάννινα απευθύνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός της χώρας με τη φράση «με την Ελλάδα μην παίζετε!».Σε μια κατάμεστη αίθουσα απο κόσμο όλων των ηλικιών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας» τονίζοντας ότι από τη μια η οικονομική κρίση και από την άλλη η έλλειψη εθνικής στρατηγικής «εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση» εκφράζοντας την ανησυχία του για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

AdTech Ad

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση λέγοντας ότι «ακολουθούμε σταθερά το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην άποψη ότι η Τουρκία σήμερα είναι «απρόβλεπτη» κάνοντας λόγο για απειλή αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής από τις δηλώσεις Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη ότι θα είναι «ανυπολόγιστες» οι συνέπειες από μια κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, που όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ «κρέμεται από μια κλωστή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε και την κυβέρνηση της Αλβανίας ότι θέτει «ανύπαρκτα ζητήματα» και προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες κατά των Ελλήνων της Χειμάρας.

«Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.  Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή καθώς όπως είπε η κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας.

Θλίψη για Μόρια – η κυβέρνηση δεν έχει επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό

Σε ότι αφορά τα τραγικά γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη θλίψη του αλλά και τον προβληματισμό του καθώς όπως είπε «επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος Υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».

Το 4ο μνημόνιο το φέρνει η παραμονή Τσίπρα στην εξουσία

Σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του», υπογραμμίζοντας ότι «όσο παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου μνημονίου, γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται και γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θέλει ή όχι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενώ από την πλευρά της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι χρειάζεται η ρύθμιση του χρέους αλλά δεν αρκεί «για να πάρει η χώρα μπροστά», χρειάζονται και μεγάλες αλλαγές στο κράτος και την οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο παρουσίασε τέσσερις πυλώνες της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας»: «Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης», «επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων», «ενίσχυση της ρευστότητας με αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και ρύθμιση των κόκκινων δανείων» και «στοχευμένη επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Τρεις δεσμεύσεις και το παράδειγμα των Ηπειρωτών ευεργετών

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τρεις δεσμεύσεις έναντι των Ηπειρωτών σημειώνοντας ότι «από το δικό μου στόμα ψέματα δεν θα ακούσετε», δεύτερο ότι «θα δουλέψουμε για συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών» και τρίτο ότι «θα ενώσουμε όλους τους Έλληνες».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε άνοιγμα τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «οι διαχωριστικές γραμμές του χθες έχουν ξεθωριάσει». «Δεν με ενδιαφέρει τι ψηφίζατε τα προηγούμενα χρόνια» είπε απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «σε αυτή την κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας, όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε «στην Ήπειρο των μεγάλων πατριωτών και των μεγάλων ευεργετών», πρόσθεσε ότι «πρέπει και η σημερινή οικονομική ελίτ του τόπου μας να σταθεί στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν. Να εμπνευστεί από το παράδειγμα των Ηπειρωτών ευεργετών και να στηρίξει και εκείνη έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».