“Τα παλιά Γιάννενα” σχετικά με τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου “Open Mall”

Ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα», συγχαίρει το Δήμο Ιωαννιτών που μαζί με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, απέσπασε το Αργυρό Βραβείο «Best City Awards 2020 στη κατηγορία «Open Mall», ανοιχτά κέντρα εμπορίου τοπικών κοινοτήτων για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ο σύλλογός μας προσπάθησε τα μέγιστα, στάθηκε δίπλα στον Δήμο Ιωαννιτών για τον σχεδιασμό της πρότασης και συνέβαλε ενεργά στη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών, ώστε σύσσωμο το ιστορικό κέντρο της πόλης μας να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ανοιχτού Εμπορίου.

Μας λυπεί το γεγονός ότι δεν αναφέρεται πουθενά από την παρούσα Δημοτική Αρχή, στη σημερινή της ανακοίνωση, αυτή η προσπάθεια των καταστηματαρχών της περιοχής του ιστορικού κέντρου οι οποίοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους την τελευταία δεκαετία. Δεν θα σταθούμε καν στην άρνηση των αρμόδιων το τελευταίο διάστημα να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο του Συλλόγου μας παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειές της.

Ο σύλλογός μας δηλώνει παρών και πρόθυμος να βοηθήσει όπου κρίνεται απαραίτητο στην ολοκλήρωση του έργου και στην ανάδειξη του παραδοσιακού εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής.

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ετοιμόρροπα ακίνητα που όχι μόνο αποτελούν εστίες ρύπανσης αλλά και κίνδυνο για τους περαστικούς, τις οσμές αποχέτευσης στην οδό Ανεξαρτησίας κατά τους θερινούς μήνες κυρίως, την υπερχείλιση των αγωγών ομβρίων κ.α.

Εκτιμούμε ότι μέσω και της υλοποίησης του έργου του open mall, δίνεται μια ευκαιρία –η τελευταία ίσως- για την επίλυση και των παραπάνω προβλημάτων.

Προσδοκούμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός και θα συμβάλλει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που κατέστησαν το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων τόπο απαξίωσης.