Τα σχέδια για το πετρέλαιο στο Ιόνιο

Για τη σχεδιαζόμενο deal της ExxonMobil με τα ΕΛΠΕ και την Total στις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο ενημερώθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, o oποίος είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών.

Τα διευθυντικά στελέχη της Εxxon και της Total μαζί με τους επικεφαλής των ΕΛΠΕ συναντήθηκαν και με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη διαδικασία μετάβασης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση στην ανάπτυξη και για τη στρατηγική εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας τις ισχυρές επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας. Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με συστηματικό τρόπο τις δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της χώρας, «πάντα με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, διαφάνειας και μεγιστοποίησης του οφέλους για την κοινωνική ασφάλιση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ας σημειωθεί ότι εδώ και μήνες τα ΕΛΠΕ συζητούν με την ExxonMobil για τη συμμετοχή της τόσο στις έξι περιοχές που έχουν ήδη παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο, όσο και σε νέες περιοχές, που σκοπεύουν να διεικδιικήσουν τα ΕΛΠΕ, όταν προκηρυχθούν.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ExxonMobil που παραβρέθηκε στη συνάντηση ήταν ο διευθυντής ΝΑ Ευρώπης-Κασπίας και Ρωσίας του ομίλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Exxon θέλησαν να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων και το καθεστώς που τις διέπει, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ.

Ας σημειωθεί ότι τα ΕΛΠΕ και η Total έχουν συστήσει κοινοπραξία για την έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου/φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 2», βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στο Ιόνιο. Η είσοδος της ExxonMobil δεν θα αφορά μόνον τη συγκεκριμένη παραχώρηση, αλλά και τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτα-Πρέβεζας), καθώς και σε νέες περιοχές παραχώρησης που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ.

imerisia.gr