Τζο Μπάιντεν: Θα είμαι ένας πρόεδρος που θα ενώσει -Ηρθε η ώρα να γιατρέψουμε τις ΗΠΑ

Ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν αποδείχθηκε ο άνθρωπος που κατάφερε να διώξει τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και να γίνει ο 46ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στην πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν πίσω τους της διχόνοια. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας στηρίζοντας τους επιστήμονες ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομία και την ισονομία λέγοντας ότι πλέον η προσπάθεια είναι « να αποκτήσει η χώρα την αξιοπρέπειά της».

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι θέλει να αφήσει πίσω του το κλίμα σύγκρουσης και διχόνοιας που καλλιέργησε η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Μπάιντεν: Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει
«Φίλοι, ο λαός μίλησε. Μας έδωσε μία ξεκάθαρη και πειστική νίκη. Κερδίσαμε με τους περισσότερους ψήφους που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία. 74 εκατομμύρια. Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει. Βλέπω μόνο τις ΗΠΑ, όχι Πολιτείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Οι ΗΠΑ είναι οι άνθρωποί της και αυτούς θα προστατέψει η κυβέρνηση. Την μικρομεσαία τάξη. Το να αποκτήσει την αξιοπρέπειά της η χώρα στον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια μέσα σε αποθέωση «Εμεινα έκπληκτος με το ότι ο κόσμος πανηγύριζε σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη, εξωτερικεύοντας την χαρά του, την ελπίδα του, την ανανεωμένη πίστη του για το αύριο που θα φέρει μια καλύτερη μέρα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», συνέχισε. Πρέπει να χτίσουμε ξανά την ψυχή της χώρας. Το έθνος μας διαμορφώνεται από τη συνεχή μάχη μεταξύ των καλύτερων αγγέλων μας και των πιο σκοτεινών ερεθισμάτων μας. Και αυτό που λένε οι πρόεδροι σε αυτήν τη μάχη έχει σημασία. Ήρθε η ώρα για τους καλύτερους αγγέλους μας να επικρατήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πανηγυρική αλλά ενωτική η πρώτη ομιλία του Μπάιντεν Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Harnik, Pool
«Απόψε ολόκληρος ο κόσμος βλέπει την Αμερική και πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο» συνέχισε. «Ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά με περισσότερη δικαιοσύνη. Μπροστά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μπροστά με μια Αμερική που θα θεραπεύει ασθένειες όπως καρκίνος και Αλτζχάιμερ. Μια Αμερική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω της. Μια Αμερική που δεν τα παρατά ποτέ. Εχουμε μια υπέροχη χώρα. Και είμαστε καλοί άνθρωποι. Εδώ είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε στην ομιλία του.

Εκεί που στάθηκε επίσης εκτενώς ο Μπάιντεν, ήταν στο ζήτημα του κορωνοϊού. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στο ζήτημα της στήριξης της κυβέρνησης προς το πρόσωπο των επιστημόνων. «Τη Δευτέρα θα ονομάσω μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ως σύμβουλους μετάβασης. Δεν θα καταβάλω καμία προσπάθεια, καμία, ούτε καμία δέσμευση για την ανατροπή αυτής της πανδημίας», είπε δείχνοντας πως θα στηρίξει κάθε απόφαση και δράση που θα πάρει η επιστημονική κοινότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο τους, κάτι που δεν συνέβη ιδιαίτερα στην θητεία του Τραμπ.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/enotikos-o-mpainten-stin-proti-toy-omilia