Τι ακριβώς είναι το χαλάζιο και που οφείλεται;

Γράφει ο Δρ. Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος

Το χαλάζιο (chalazion) είναι μια συχνή φλεγμονή του βλεφάρου. Συγκεκριμένα εντοπίζεται στους αδένες που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων, οι οποίοι ονομάζονται μεϊβιομιανοί αδένες και προκαλείται από την απόφραξη τους. Το χαλάζιο μπορέι να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Στο χαλάζιο το βλέφαρο διογκώνεται, ερεθίζεται, ενοχλεί, κοκκινίζει πολύ και στην αφή έχει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα µικρό ‘µπαλάκι’ – ‘ογκίδιο’.

Αυτό µπορεί να μεγαλώσει αρκετά και να δημιουργήσει σημαντική, τόσο δυσανεξία όσο και δυσκολία στην πρακτική λειτουργία της όρασης και στην καθημερινή ζωή. Συνήθως το χαλάζιο δηµιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα (επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων).

Συμπτώματα
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

ερυθρότητα
διόγκωση βλεφάρων
άλγος (πόνος)
βλεφαρικό οίδημα (συχνά με πύον)
Αντιμετώπιση
Το χαλάζιο αντιμετωπίζεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

ζεστές κομπρέσες / θερμά επιθέματα: για υποχώρηση της φλεγμονής
συνθετικά δάκρυα: για τον ερεθισμό των οφθαλμών
αντιβιοτικό με κορτιζόνη (οφθαλμικές αλοιφές): όταν τα επιθέματα κριθούν ανεπαρκή
χειρουργική επέμβαση (διάνοιξη): όταν μετά την υποχώρηση της οξείας φλεγμονής η διόγκωση παραμείνει
Το ιατρείο μας εξοπλίστηκε πρόσφατα με εξειδικευμένη τεχνολογία για την θεραπεία ξηροφθαλμίας, χαλάζιων, βλεφαρίτιδας.

Με τη δύναμη της θερμότητας και του καθαρισμού απελευθερώνουμε τους μεϊβομιανούς αδένες και εξαλείφουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την δυσλειτουργία των αδένων και την ελλιπή υγιεινή των βλεφάρων.

Σε 10 μόλις λεπτά, 2 φορές την ημέρα για 5 ημέρες και εντελώς ανώδυνα, βελτιώνεται η ποιότητα της δακρυικής στοιβάδας, βελτιώνει την όραση και ρευστοποιεί τις εκκρίσεις που δημιουργούν χαλάζια και βλεφαρίτιδες.

Από τον Χειρ. Οφθαλμίατρο-Οφθαλμοπλαστικό

Χριστόδουλο Μποροδήμο