Τι θα γίνει με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών σε περίπτωση Brexit

Η πλειονότητα των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό νιώθουν ότι η αίσθηση της ενότητας που προάγει το ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθαρεί με την έξοδο της Βρετανίας, ενώ πολλοί από αυτούς βλέπουν… μαύρο το μέλλον τους στη χώρα, αφού αποσκοπούσαν σε μόνιμη εγκατάσταση μετά το πέρας των σπουδών τους.

Ποια η διαφορά των home students με τους overseas students

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλήματα θα υπάρξουν και στις μετακινήσεις των σπουδαστών, αφού θα αναγκαστούν να βγάλουν βίζα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα κοπούν τα επιδόματα και τα δάνεια στα οποία έχουν πρόσβαση μέχρι σήμερα ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δάνεια

Η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη, αφού απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας και είναι σχεδόν άτοκα. Το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνεται όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τα 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τα 24.000 ευρώ.

Πηγή:iefimerida.gr