Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου στο 1ο Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου συμμετείχε, το διήμερο 17 και 18 Μαΐου, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή στην αίθουσα «Γ. Κρανιδιώτη», του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν αναγνωρισθεί ως «Unesco Global Geoparks» και συγκεκριμένα οι περιοχές Νήσος Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός-Βουραϊκός, Βίκος-Αώος, Σητεία από την Ελλάδα και Τρόοδος από την Κύπρο, καθώς επίσης και η παρουσίαση του νέου προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, και των  δυνατοτήτων που προσφέρει για την ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση για την αειφορία , την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από πλευράς  του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου μετείχαν στο συνέδριο ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, από την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. ο  Βιολόγος Χαρητάκης Παπαϊωάννου  και από το ΙΓΜΕ-ΠΜ Ηπείρου ο Γεωλόγος  Παναγιώτης Πάσχος,. Οι κ.κ Παπαϊωάννου και Πάσχος πραγματοποίησαν και διάλεξη- παρουσίαση σχετικά με το Γεωπάρκο Βίκου -Αώου και συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα σχετικά με τα θέματα του συνεδρίου.

paroysiash

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά, οι δράσεις και ορθές πρακτικές των Ελλαδικών και Κυπριακών γεωπάρκων, δραστηριότητες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικές με τη γεωποικιλότητα και τα γεωπάρκα, παραδείγματα και καινοτόμες μεθοδολογίες για την προβολή των τοπικών προϊόντων, προώθησης του γεωτουρισμού και στήριξη της βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης, ενώ αναλύθηκαν διεξοδικά τα χαρακτηριστικά των γεωπάρκων, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για αναγνώριση μιας περιοχής ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

DSC_0969

Στην επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου  Κ. Καδής, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος της Κύπρου  Κ. Βασιλείου, η βουλευτής Χ. Καφαντάρη, εκπρόσωποι του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Υπουργού Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς επίσης η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Κ. Τζιτζικώστα, εκπρόσωπος της Προέδρου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO καθ. Ν. Ζούρος.
Το επόμενο συνέδριο των Ελλαδικών και Κυπριακών Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, στις 16 και 17 Μαΐου 2019.

1526646662UNESCO_GEOPARKA_ELLADA-KYPROS