Το μήνυμα του Δημάρχου Ιωαννιτών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας

Eυχαριστώ τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωπηλασίας, την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία που επέλεξαν την πόλη μας για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και Γυναικών, και ιδιαίτερα το Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, αυτό το δραστήριο οργανισμό με μακρά ιστορία και λαμπρές επιτυχίες που έχει αναλάβει την ευθύνη αυτής της διοργάνωσης. Ευχαριστώ όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο συμβάλλουν στην επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων.
Χαίρομαι ειλικρινά που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Και χαίρομαι όχι μόνο γιατί βρίσκομαι ανάμεσα στα νιάτα, αλλά ανάμεσα στα αγωνιζόμενα νιάτα. Γιατί δεν πρόκειται για ένα θέαμα κωπηλασίας. Πρόκειται για έναν αθλητικό αγώνα. Και κάθε αθλητικός αγώνας, όπως και κάθε άλλος αγώνας που έχει ως στόχο τον έντιμο ανταγωνισμό, εμπεριέχει ένα στοιχείο έμπρακτου μεγαλείου. Όπου η δύναμη, η συστράτευση, η αλληλεγγύη συγκεντρώνονται για να αποτελέσουν μια συλλογική δράση, που θα προωθήσει τη συλλογικότητα ακόμη περισσότερο. Είναι, θα έλεγα χωρίς δισταγμό, το πιο δημοκρατικό θέαμα.
Ο αθλητικός ανταγωνισμός, με οποιαδήποτε μορφή και αν διενεργείται, έχει τις ρίζες του στον ουμανισμό, το πιο προσφιλές όνειρο όλων των εποχών. Όπως ο ουμανισμός, έτσι και ο αθλητικός ανταγωνισμός, διέπεται από την αρχή της ισότητας των ευκαιριών. Όπου οι κανόνες της συνάθλησης, και άρα και της συνύπαρξης διαφορετικών ανθρώπων και λαών, αναδεικνύονται από τους νέους αθλητές. Γίνονται συμπεριφορά διά μέσου της οποίας, ο άλλος δεν είναι αντίπαλος, αλλά ανταγωνιστής. Ο αγώνας υπάρχει εφόσον γίνεται εντός των κανόνων. Αντίθετα, η «εκτροπή» που εισάγει το στοιχείο της ανισότητας ελέγχεται και απορρίπτεται. Πρόκειται για την αποθέωση της δημοκρατίας.
Το άτομο μπορεί κατά περίπτωση να αγωνίζεται ως μονάδα. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι άθροισμα. Η συστράτευση, η συνεργασία, η συναίνεση, η συλλογικότητα είναι που αποθεώνονται, και εισάγουν μια άλλη κουλτούρα δράσης. Τη δράση του «όλοι μαζί». Και μάλιστα στη βάση, όχι του ελάσσονος κόπου, αλλά της μέγιστης επίδοσης και απόδοσης. Τόσο που σας παρακολουθώ και μελαγχολικά διερωτώμαι; Γιατί η κοινωνική και εθνική μας συνύπαρξη να μην μιμηθεί το μοντέλο αυτό της άθλησης. Ο καθένας με τη δύναμή του, αλλά για ένα προσυμφωνημένο «Όλοι μαζί».
Δεν είστε, όμως μόνον ένα δημοκρατικό παράδειγμα συνύπαρξης. Αυτοί οι αγώνες αποτελούν προωθητήρα της ανάδειξης της πόλης μας, αφού μεταβάλλουν το Δήμο μας σε κέντρο προσοχής και αυξάνουν την επισκεψιμότητα με ό, τι αυτό σημαίνει για την προβολή της πόλης μας, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, αξιοποιούμε τη λίμνη μας. Με λίγα λόγια τέτοιοι αγώνες συμβάλλουν στην αυτόνομη περιφερειακή ανάπτυξη. Ζητούμενο, που στις μέρες που διανύουμε, αποτελεί σημαντική ρωγμή εξόδου.
Τέλος, με τη συμμετοχή σας δίνεται ένα έμπρακτο παράδειγμα των πολλαπλών δυνατοτήτων που διαθέτουν οι νέοι μας σήμερα να γεμίσουν με την αλκή τους τον ελεύθερο χρόνο τους: Να τον κάνουν συλλογική δράση, έργο και ταυτόχρονα θεαματικό αποτέλεσμα. Και μην λησμονείτε ότι όταν δυο ομάδες θέτουν σε ανταγωνισμό τη συλλογική τους δύναμη, δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Στο τέλος αναλογικά μετέχουν όλοι στη νίκη.
Σας χαιρόμαστε και μαζί σας ευγνωμονούμε.